2 / 6

Un an de la povestea Bear Stearns

La un an de la momentul in care JPMorgan Chase cumpara banca de investitii Bear Stearns, Stelian Dragan, 37 de ani si cu o experienta de peste 8 ani pe piata financiara internationala, are o voce relaxata si usor nostalgica atunci cand discuta despre momentele din urma cu un an, cand piata era in soc, iar creditele default swaps iesisera din grafice. “Bear Stearns nu era o companie formata in ultimii ani ca efect al unei piete foarte bune, ci era o banca traditionala, cu istorie. Lucram intr-o institutie cu foarte mare greutate, cu renume, fiind foarte greu sa te obisnuiesti cu gandul ca asa ceva ar putea sa cada”, spune Dragan.

Preluarea, care a beneficiat de sustinerea Federal Reserve, a sistemului american de banci centrale si a Ministerului de Finante, arata atunci lumii intregi riscurile cu care se confrunta bancile si companiile financiare americane, intr-o perioada in care criza ipotecara americana se adanceste.

Perceptia investitorilor fata de faptul ca Bear Stearns a fost prima banca afectata era simpla, crede astazi Dragan. “Pur si simplu s-a intamplat, a fost o lebada neagra si va trece, astfel era descrisa situatia de catre specialisti. Piata s-a ridicat apoi, ceea ce a surprins o parte dintre investitori. Pentru noi, Lehman Brothers era sub lupa, toata lumea stia ca are probleme. Daca in cazul Bear Stearns toata lumea a fost foarte surprinsa, destinul Lehman era previzibil intrucat ei aveau nevoie sa acceseze piata de capital mai devreme sau mai tarziu. Ne asteptam ca si Lehman Brothers sa aiba destinul companiei noastre, sa fie salvat de Guvern”, declara Dragan, descriind cum finantistii de pe Wall Street anticipau falimentul Lehman Brother produs in luna septembrie a anului trecut.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri