3 / 4

'Reducerea RMO, in anumite conditii'

Desi bancherii isi doresc ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa diminueze rezervele minime obligatorii (RMO), seful Bancii Romanesti crede ca acest lucru este posibil, dar numai in anumite conditii.

„BNR ar putea fi ingrijorata de faptul ca, prin reducerea rezervelor minime obligatorii, diferentele rezultate ar putea fi returnate bancilor-mama. Precizam ca Banca Romaneasca nu are in vedere o astfel de abordare”, a declarat Maragkoudakis.

Presedintele Bancii Romanesti asteapta de la autoritatile romanesti masuri concrete pentru corectarea dezechilibrelor din economia romaneasca.

„In ceea ce priveste BNR, daca vor fi semne de imbunatarire in economie, probabil ca va reduce rezervele minime obligatorii, ceea ce va duce la revenirea creditarii in Romania”, a spus Maragkoudakis.

In prezent, rezerva minima obligatorie impusa bancilor de catre BNR este de 40%.

Bancherii au solicitat recent "nuantarea abordarii rezervelor minime obligatorii", conform unor cerinte anuntate anterior de Asociatia Romana a Bancilor, care ar permite bancilor sa nu constituie rezerve minime obligatorii pentru fondurile primite din partea institutiilor financiare internationale (IFI).


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri