3 / 5

Riscul unei piete concentrate

In opinia lui Ioan Vreme, pentru o competitie adevarata si care sa avantajeze participantii la fondurile de pensii private din Romania ar trebui sa existe 10 administratori care sa apartina grupurilor financiare din mai multe tari, cu experiente diferite, care sa ofere diversitatea necesara oricarui sistem financiar functional.

O prea mare concentrare a pietei (problema ridicata in ultima vreme datorita contextului dificil care ar putea duce la disparititia jucatorilor sau fuzionarea lor cu fonduri mai mari, cu peste 50.000 de participanti) nu ar reprezenta cea mai buna solutie, nu ar fi o competitie adevarata si stimulativa sau in beneficiul aderantilor.

"Exista grupuri financiare care ofera diversitate si garantii, sa nu uitam ca participantul poate sa schimbe fondul la care a aderat, insa sa migreze doar intre «3 usi» este putin avantajos. Faptul ca unele grupuri ar putea renunta la afacerea din Romania nu ar trebui sa fie o decizie facuta din cauza unor modificari legislative, de aceea trebuie respectate legile in vigoare, calendarul initial pentru a face posibile estimarile pe termen lung”, a mai explicat Vreme.

Mai mult decat atat, deciziile politice ar trebui sa demonstreze ca se doreste un sistem de pensii de cel putin trei piloni in Romania, adauga oficialul Generali Pensii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri