3 / 6

Situatia conturilor goale

Situatia conturilor goale este una ingrijoratoare pentru Simona Ditescu, care crede ca acestea au ajuns in jurul valorii de 30% din totalul conturilor, dupa ce luna trecuta acestea au atins 27% in cazul BCR Fond de Pensii.

In opinia oficialului BCR Pensii, cauzele cresterii numarului de conturi goale se datoreaza efectelor negative ale crizei financiare in contextul in care multe taxe nu se mai platesc si foarte multi oameni isi pierd locul de munca. „Noi suntem oarecum oglinda pietei muncii, este normal ca numarul de conturi goale sa creasca in conditiile in care numarul de someri creste si el”, a specificat Ditescu.

In ultimele zile, autoritatile romane au anuntat ca pentru anul in curs este asteptat un numar de 800.000 de someri.

„Nu cred ca cineva a luat in calcul toate efectele crizei in ceea ce priveste numarul de noi angajati intrati in piata muncii si deci numarul de conturi goale. Desigur, au fost estimari facute, dar fiecare luna aduce date noi”, a spus directorul general al BCR Pensii.

Totusi, Ditescu a mentionat ca a fost luat in calcul, ca business, cresterea numarului de someri si chiar de la startul Pilonului II planificarea s-a facut in functie de un numar mic de oamnei intrati in campul muncii in fiecare an, chiar daca 2008 a fost un an bun din acest punct de vedere, cu doua generatii de absolventi de facultate (cei care au prins sistemul de invatamant universitar de 4 ani si cei pe sistemul de 3 ani de invatamant superior).

In 2008 (de la finele campaniei de start a sistemului din luna mai si pana in decembrie), BCR Fond de Pensii a avut 22.984 de aderanti noi. Din acestia, o parte au venit venit prin forta proprie de vanzare a companiei, iar cealalta parte prin distributie aleatorie.

Astfel, 20% din clientii noi intrati in piata adera la BCR Fond de Pensii, iar din cei nou veniti 12.400 au aderat la fondul nostru prin proprie initiativa.

Procentajul fondului BCR este mai bun decat in intreaga piata, adica aproximativ 54% din noii aderanti au venit prin semnatura directa a actului de aderare. Explicatia ar fi in cazul BCR Pensii, potrivit Simonei Ditescu, faptul ca fondul beneficiaza pentru distributie de reteaua de unitati a Bancii Comerciale Romane (BCR) , retea teritoriala cu 642 de unitati.

Pe intregul sistem, 13% din totalul de participanti noi intrati pe piata muncii adera prin proprie semnatura, iar 87% sunt repartizati aleatoriu, potrivit unui studiu APAPR.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri