3 / 5

La ce sa ne asteptam in urmatoarea jumatate de an?

Activitatea de M&A va continua sa fie influentata de criza financiar-economica si in perioada urmatoare. "Unul din impedimentele principale este dificultatea – a se vedea imposibilitatea – accesului la finantari structurate, in conditiile lipsei de vizibilitate si predictibilitate a evolutiei economice si macroeconomice, regionale si chiar globale", spune Ioana Filipescu.

Pe de alta parte, dincolo de aceasta problema, un alt factor care incetineste reluarea activitatii este lipsa benchmark-urilor pentru evaluari, atat pe fondul unor asteptari din partea vanzatorilor necorelate cu conditiile pietei, cat si al ezitarilor puternice ale cumparatorilor.

"In afara catorva, foarte putine de altfel, sectoare care au potential de crestere in continuare si pot face obiectul interesului si chiar al competitiei cumparatorilor ; ma refer in special la serviciile medicale, tehnologie, industrie alimentara, si a altora cateva care au potential de a fi stabile – cum ar fi telecomunicatiile, sectorul farmaceutic si anumite sub-sectoare din energie – majoritatea tranzactiilor vor continua sa fie de talie relativ mica, implicand vanzatori aflati in dificultate, deci dispusi sa compromita semnificativ la pret", enunta Ioana Filipescu.

Ea mai spune ca exista zvonuri despre mai multe tranzactii aflate in derulare, in sectorul serviciilor financiare, al retailului alimentar, serviciilor medicale sau al telecomunicatiillor, ale caror valori ar putea cumula peste 1 miliard de euro si care s-ar putea finaliza pana la sfarsitul anului.

In practica, pe piata locala dupa disparitia temerilor generate de instabilitatea macroeconomica - vom avea de infruntat dificulatea putinilor cumparatori cu acces la lichiditati - de tip investitori private equity – de a considera si decide achizitii de talie semnificativ mai mica decat tichetul minim estimat in momentul contractarii disponibilitatilor de la investitori, fata de randamentele medii promise. "Din perspectiva valorii medii situate intre 5-15 milioane de euro pare foarte dificil", opineaza Filipescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri