3 / 5

In activitatea bancara, ca si in intreaga economie, criza actuala impune restructurari

Ultimul an pare a fi adus regandiri insemnate in strategiile din tot sistemul bancar romanesc. Astfel, restructurarea a pornit de la numarul de salariati din banci, dupa care a trecut la reteaua de unitati bancare si inca nu s-a finalizat.

„Trebuie sa fim realisti, sectorul bancar a avut o perioada in care totul parea sa mearga intr-o singura directie: crestere. Ca urmare, s-au facut multe investitii, in sedii, selectarea si pregatirea personalului, sisteme informatice... De exemplu, costurile cu salariile au crescut foarte mult, in sectorul bancar in general, nu numai in Bancpost, in conditiile in care bancile se luptau sa isi asigure specialistii necesari pentru a-si sustine dezvoltarea. Evident, criza a modificat radical lucrurile in aceasta privinta”, spune presedintele Bancpost.

Bancpost si-a redimensionat in aceasta perioada personalul, ajustande-se pentru necesitatile actuale de pe piata bancara locala. Institutia de credit a renuntat la unele dintre facilitatile pe care le acorda angajatilor si a introdus concediu fara plata pe cinci zile din acest an pe baza voluntara.

Reducerile au continuat si in zona cheltuielilor materiale, astfel ca Bancpost a renegociat chiriile, precum si tarifele la produsele si serviciile pe care le primeste.

„Pana in urma cu un an, chiriile pentru locatiile bancare au cunoscut un boom excesiv, in conditiile in care toate bancile doreau sa isi creasca reteaua, iar spatiile potrivite erau limitate. Acum trebuie recunoscut ca suntem intr-o alta piata, intr-o alta conjunctura economica. Ca urmare, actualele niveluri ale chiriilor trebuie coborate”, explica Mihai Bogza, care a mai adaugat: „Astfel de ajustari ale costurilor se intampla in toata economia, inclusiv in zona presei, dupa stiinta mea”.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri