2 / 4

Inca nu exista semne de revigorare a economiei

Desi oficialii romani vorbesc aproape zilnic de masuri anti-criza si au numeroase propuneri in vederea revigorarii economiei, semnale ca ar urma sa ne revenim nu au aparut.

„Inca nu vedem niciun semn de revigorare a economiei si credem ca cele mai dure masuri de restructurare inca nu s-au luat, a se vedea sectorul public de exemplu, si, prin urmare, exista inca un potential de deteriorare a mediului economic pentru perioada urmatoare. Evident, in aceste conditii bancile trebuie sa ramana prudente in ceea ce fac”, explica Mihai Bogza.

Este adevarat, bancile au devenit mai prudente, au analizat cu mai multa atentie potentialii clienti si au preferat sa acorde mai multe credite catre sectorul guvernamental.

„S-a discutat mult despre faptul ca bancile nu au mai dat credite pentru sectorul privat. Dar toata lumea a spus ca situatia in care a ajuns economia s-a datorat si faptului ca volumul de credite acordat in Romania, sectorului privat a fost prea mare si a stimulat o cerere care nu putea fi acomodata de productia autohtona, alimentand deci dezechilibrele externe. Daca a fost asa, atunci ar fi trebuit ca volumul creditelor sa ramana pe loc pana cand economia crestea si ajungea la nivelul optim. Economia nu numai ca nu a crescut, ci a scazut, si nu cu un procent sau doua, a scazut cu 8 procente. Este evident ca in aceste conditii a acorda credite noi pe scara larga ar insemna, practic, sa agravam problema si nu sa o rezolvam”, sustine seful Bancpost.

Totusi, inca mai exista situatii in care unele persoane fizice sau companii se califica pentru creditele acordate de banci deoarece au o situatie financiara buna. Bancile inca acorda credite acestor clienti, dar numarul lor ramane redus.

„A relua creditarea la nivelurile dinainte de criza ar insemna ca bancile sa se comporte iresponsabil fata de banii deponentilor, care le-au fost incredintati, dar si fata de clientii beneficiari. Pana la urma, un credit nu este un cadou, el trebuie rambursat, si daca acest lucru nu se intampla, banca ia masurile necesare pentru a-l recupera. Si atunci este evident ca este o falsa problema aceasta ca bancile nu ar mai da credite”, explica Bogza.

In urma cu doi-trei ani, in bilantul bancilor creditele acordate sectorului neguvernamental aveau o pondere ridicata, iar cele aferente sectorului guvernamental aproape ca nu existau, deoarece deficitul bugetar era redus si se finanta intr-o mare parte din surse externe. Odata cu cresterea deficitului public, creditul guvernamental a crescut rapid la randul sau, ajungand in luna iulie a acestui an pana la 44,99 miliarde lei, de patru ori mai mare fata de iulie 2008.

„Pana la urma, cresterea ponderii finantarii sectorului guvernamental in bilantul bancilor este ceva normal in etapa actuala. Banii bancilor s-au dus la acea entitate – Ministerul Finantelor - care evident nu avea de unde sa faca rost de ei din alta parte, cel putin nu la acelasi nivel de costuri, si care la randul ei a injectat banii in economie, reducand cat de cat impactul crizei. Deci, comportamentul bancilor nu are nimic anormal, nu este ceva irational”, explica presedintele Bancpost.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri