3 / 4

Este prea devreme sa vorbim despre evolutia economiei in 2010

Prognozele privind evolutia economiei romanesti in 2010 sunt si ele destul de diverse. Unele indica o revenire, altele doar o modesta crestere, dar exista si estimari pesimiste ce sustin o continuare a contractiei economiei.

„Cred ca este prea devreme sa vorbim despre anul 2010, dupa ce ne-am inselat cu totii atat de mult in ceea ce priveste anul 2009. Sa ne amintim ca in urma cu 7-8 luni oficiali romani care sigur ca aveau acces la date macroeconomice destul de consistente spuneau ca poate vom avea o crestere economica de 1-2% din PIB. Dupa aceea, cand FMI a anuntat o prognoza de -4% toata lumea a spus ca este prea pesimista. Ulterior, am vazut cu totii ca a fost, de fapt, prea optimista...”, a explicat Mihai Bogza, presedintele Bancpost si unul dintre cei mai cunoscuti economisti romani.

Seful Bancpost mai subliniaza ca trebuie sa ne uitam cum evolueaza economiile din alte tarile dezvoltate, cele care sunt locomotiva sistemului economic global, dar atrage atentia ca Romania se va redresa doar daca nu va face greseli majore in politicile interne.

„Sincer, nu vad o evolutie spectaculoasa pentru ultima parte din acest an, deja suntem in septembrie, mai sunt 4 luni, imi e greu sa imi imaginez ca se va intampla ceva foarte pozitiv. Si daca va fi o imbunatatire pana la sfarsitul anului, cu siguranta nu va fi una spectaculoasa”, a concluzionat Mihai Bogza.

Ultima prognoza data de Fondul Monetar International arata ca Romania va inregistra o modesta crestere economica in 2010. Ea se poate situa undeva intre 0,5 - 1%, iar cel mai dur moment al recesiunii prin care trece Romania va fi atins in urmatoarele 2 sau 3 trimestre.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri