3 / 4

Cu ajutorul Romaniei, in top 10 asiguratori din regiune pana in 2012

Groupama vrea ca pana in 2012 sa ajunga intre liderii europeni din asigurari, tintind un loc in top 10 in regiune, in timp ce pe piata romaneasca vrea sa se pozitioneze pe primul loc pe segmentul asigurarilor generale, cu exceptia domeniului auto, conform declaratiilor reprezentatilor grupului.

„Dorim sa ne consolidam pozitiile in asigurarile de bunuri si raspundere civila, sa crestem pe piata asigurarilor de persoane (in Franta aveam o cota de piata de 40% pe acest segment). La nivel international, avem ca obiectiv sa devenim un jucator de referinta pe noi piete si sa finalizam cu succes integrarea sau fuziunea companiilor achizitionate”, a declarat Jean Azema (foto), CEO al Groupama.

De asemenea, reprezentantii grupului au anuntat ca va fi continuata expansiunea in Europa Centrala si de Est, fiind dezvoltate in acelasi timp acordurile de bancassurance.

„Nu planuim sa facem noi achizitii pe piata romaneasca, insa vrem sa investim in companiile deja achizitionate pentru a imbunatati oferta de produse si servicii. Vom vedea in celelate tari din regiune si vom analiza posibile achizitii si prin prisma parteneriatului cu OTP, pentru ca este important pentru noi sa avem activitati in piete ca Rusia. In 3-4 ani vom fi sigur si pe aceasta piata nu in urmatoarele luni, cat despre Ucraina vom mai vedea”, a explicat Lemoux.

In Romania, compania doreste sa se pozitioneze pe primul loc ca asigurator pe piata asigurarilor generale, cu exceptia segmentului auto. Structura portofoliului este dominata de politele casco in proportie de 48%, generale non-auto 19%, segmentul life 9% si RCA 24%, segment pe care Rousset a mentionat ca s-au inregistrat scader anul acesta datorita strategiilor foarte agresive ale competitorilor.

Astfel, in urmatorii patru ani, compania si-a propus sa obtina o cota de piata de 25% pe segmentul asigurarilor generale (cu exceptia asigurarilor auto), sa isi dubleze cota sa de piata in sectorul asigurarilor de viata, ajungand astfel la 20%, si sa isi mentina cota de piata de 15% in sectorul asigurarilor auto.

„Tintim castigarea de noi clienti prin dezvoltarea pietei de asigurari de locuinte (numai 8% din locuinte sunt asigurate), dar si dezvoltarea portofoliului de asigurari corporative si agricole, cat si dublarea pozitiei in asigurari de viata”, a adaugat Azema.

In ce priveste segmentul de asigurari pentru locuinte Rousset a mentionat ca aceasta piata are un potential enorm, insa nu crede ca vor fi asigurate 100% din locuinte intr-o perioada scurta. "Periferiile urbane sunt foarte interesante pentru noi ca potentiali clienti si le facem propuneri", explica Rousset.

La aceasta data Groupama Asigurari se afla pe locul trei pe asigurarile generale dupa VIG si Allianz, dar inaintea Generali si Uniqa.
In acelasi timp, Rousset a mentionat ca se urmareste consolidarea pozitiei actuale pe segmentul auto, care la aceasta data aduce cele mai mari pierderi, de aceea va fi implementata o politica de prevenire a daunalitatii.

In Romania compania a luat fiinta prin fuziunea Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia, care urmeaza sa fie integrata pana la sfarsitul anului. Rousset a estimat ca grupul a platit circa 450 milioane de euro pentru cele trei companii achizitionate pe piata autohtona.

Grupul a platit actionarilor 350 milioane de euro pentru al treilea asigurator de pe piata romaneasca, Asiban, dupa ce preluase anterior BT Asigurari de la fostul proprietar, Banca Transilvania, pentru circa 100 milioane de euro, iar anul trecut grupul de asigurari francez s-a inteles cu banca ungara OTP pentru preluarea diviziei OTP Garancia, in tranzactie fiind incluse si subsidiarele acesteia din Bulgaria, Romania si Slovacia.

Grupul francez de asigurari Groupama, care controleaza cele trei companii, a inregistrat in primul semestru o scadere cu 11,9% a veniturilor din Romania, pana la 104 milioane de euro, mai ales pe fondul reducerii puternice a afacerilor pe segmentul de asiguari de viata si sanatate.Groupama, proaspat lansata in Romania, continua extinderea in regiuneArticole recomandate