2 / 5

De ce este necesara reglementarea insolventei persoanelor fizice?

Argumentul juridic
In Romania, ca tara membra a UE, aceasta reglementare trebuie sa existe, conform regulamentului 1346/2000 al UE, care impune reglementarea insolventei comerciantilor sau a persoanelor fizice pentru situatia de supraindatorare.

“Practic, la ora actuala, nu exista om angajat, care sa nu fie imprumutat, dar evident ca atunci cand se exagereaza se ajunge la situatiile de supraindatorare. De asemenea, sunt persoane care acum, in absenta unei legi a insolventei, isi fac un obicei din a se imprumuta de la mai multe banci, asa numitii debitori profesionisti. Dar acestea sunt cazurile exceptionale, cel mult 10% din cei 4 milioane de romani indatorati la banci pentru creditele de retail” sustine Piperea, care este si profesor doctor universitar.

Din restul de 3,6 milioane de romani care au credite de retail, care nu sunt fraudulosi, dar afectati de criza economica, unii au fost concediati, iar altora le-au fost taiate salariile, astfel ca nu au mai putut sa isi achite ratele la banca.

“Mai mult, pentru ca multi dintre romani s-au imprumutat in euro (deoarece era mult mai ieftin sa iei credit in moneda europeana), au fost afectati si de evolutia cursului de schimb”, a mai spus Gheorghe Piperea.

Cu sau fara existenta unei reglementari a insolventei persoanelor fizice, bancile tot pierd. Astfel, daca debitorul este somer nu are cum sa isi achite datoriile, iar daca i se vinde casa, atunci procedura de executare silita va dura 2-3 ani.

“Pe de alta parte, daca banca vinde acum casa supraevaluata acum 2-3 ani, tot nu este eficient. Un apartament care acum 2-3 ani era evaluat, sa spunem la 100 de lei, acum valoreaza pe piata libera 40-50 de lei, iar la executare silita se obtin doar 30 de lei, daca se gaseste un cumparator”, explica Piperea.

Motivul social
Avocatul Gheorghe Piperea sustine ca aceste situatii de supraindatorare vor conduce la o problema sociala foarte grava, timp in care bancile sunt nevoite sa constituie provizioane pentru 100% din valoarea creditelor neperformante.

“Ca banca, incerci sa executi debitorul, sa vezi ce bunuri are, si ajungi la concluzia ca fie nu detine bunuri, fie ca au o casa si ii poti executa. In momentul in care ai aflat ca pe locuinta poti obtine 30% din valoarea initial evaluata, evident ca banca a pierdut 70% din banii imprumutati. Singurul lucru pe care banca il castiga este ca, dupa 3 ani de executare silita, obtine inapoi provizionul constituit initial, dar tot pierde 70% din banii imprumutati”, explica fondatorul casei de avocatura Piperea si Asociatii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri