3 / 5

Ce se intampla cand un simplu particular obtine insolventa?

In situatia in care un debitor a cerut si a obtinut insolventa, si nu falimentul, atunci banca nu mai este obligata sa constituie un provizion pentru creditul restant, sustine Gheorghe Piperea.

El subliniaza ca unele banci au regulamente interne conform carora constituie provizioane, desi Banca Nationala nu le obliga.

“In momentul in care se deschide o procedura de insolventa, banca nu mai este obligata sa constituie un provizion si, in plus, persoana fizica poate adopta un plan de reorganizare conform caruia, spre exemplu, in 2 ani de zile isi va restructura afacerile in asa fel incat sa plateasca si creantele vechi, dar si pe cele care curg dupa aceasta perioada. Iar daca in 2 ani persoana face rost de bani, primeste o mostenire spre exemplu, atunci achita 75% din creanta si se inchide procedura de insolventa”, detaliaza Piperea.

Astfel, banca poate apela la executarea silita si ar castiga 30% din valoarea imprumutata sau poate acorda debitorului posibilitatea de a se reoganiza si de a obtine 75% din creanta, fara a mai fi obligata sa constituie provizioane.

“Daca nu se poate o reorganizare judiciara, si este posibil ca in 30-40% din situatii sa nu fie posibil, atunci falimentul dureaza 5 luni, iar banca in loc sa tina provizionul aferent creditlui blocat timp de 3 ani, cat dureaza executarea silita, il tine doar 5 luni”, a mentionat Piperea.

Prin aplicarea unei reglementari a insolventei persoanelor fizice bancile nu ar castiga doar timp, ci si potentiali noi clienti, sustine avocatul Piperea, care specifica ca, in prezent, restantierii ajung in Biroul de Credit si timp de 5 ani nu mai pot accesa imprumuturi.

“Exista 4 milioane de clienti de retail in toata tara si 40 de banci, deci toate se bat pe aceste milioane de romani. Dar asta se intampla in anul 2008, pentru ca in 2009 o sa concureze doar pentru 3 milioane de clienti deoarece un milion o sa fie someri si, in consecinta, probabil ca multe banci o sa dispara din cauza ca nu vor mai avea cui sa vanda credite”, sustine avocatul.

Daca persoana fizica obtine beneficiul de la judecator, deoarece judecatorul este cel care acorda beneficiul unei stergeri de datorii, atunci falitul poate sa redevina cetatean onest care poate sa fie din nou client al bancilor, a adaugat Piperea.

Spre comparatie, in Statele Unite ale Americii, anul acesta, sunt aproximativ 1,2 milioane de falimente personale pe rolurile instantelor americane, cu 200.000 mai multe decat falimentele de corporatii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri