2 / 3

IMM-urile din Romania - cele mai optimiste din regiune

Intreprinderile mici si mijlocii din Romania sunt pe locul al doilea in regiune in ceea ce priveste optimismul fata de efectele crizei financiare, dupa cele din Austria, potrivit unui sondaj IMAS publicat de BCR. In clasamentul privind optimismul IMM-urilor, Romania este urmata de Rusia si Slovacia, pe ultimul loc clasandu-se Ucraina.

Totusi, conform Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), 90% din IMM-urile din Romania sustin ca au avut vanzari mai mici in acest an, iar mai mult de jumatate dintre ele au inregistrat o scadere a afacerilor cu 21-50%.

De asemenea, 16% din respondenti la studiuni realizat de FNGCIMM au mentionat fiscalitatea excesiva si dobanzile mari ca principali factori de constrangere in actualul context economic.

Lipsa de garantii suficiente a IMM-urilor din Romania a fost principalul motiv pentru care acestea nu au putut contracta credite, in timp ce rezultatele financiare nesatisfacatoare si cuantumul imprumutului prea mare au fost alte motive care au limitat accesul la creditare.

De asemenea, in studiul prezentat de BCR se mai evidentiaza ca in Romania densitatea IMM-urilor este mult mai redusa fata de media Uniunii Europene, cu 20 de astfel de companii la 1.000 de locuitori, comparativ cu 50 de firme/1.000 locuitori, cat este media UE.

Studiul IMAS mai arata ca 15% din bancile respondente si-au vandut deja portofoliul de credite neperformante, iar alte 25% intentioneaza sa o faca.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri