2 / 3

TVA - cea mai mare problema a companiilor in relatia cu autoritatile fiscale

Sondajul "Fiscalitatea romaneasca - Radiografia unei reforme incomplete", realizat de Deloitte Romania - o analiza din perspectiva directorilor financiari din marile companii asupra fiscalitatii din tara noastra - subliniaza nevoia ca autoritatile sa urmareasca o strategie fiscala pe termen mediu si lung si sa isi concentreze eforturile pentru a diminua frecventa modificarilor legislative.

Astfel, luand in considerare actualele constrangeri bugetare, companiile care au participat la acest sudiu se arata foarte ingrijorate de o posibila crestere a costurilor cu contributiile la asigurari sociale (36% dintre respondenti), de cresterea cotei standard de TVA (25%) si de avansul cotei unice de impozit pe profit (22%).

Pe de alta parte, doar 17% din companiile intervievate considera ca cel mai mare impact negativ l-ar avea eliminarea cotei unice pentru impozitul pe venit si reintroducerea impozitarii progresive.

Care sunt pricipalele masuri pe care companiile le considera absolut necesare pentru a fi implementate de autoritatile fiscale romane:

- scutirea de impozit pe profit pentru profitul reinvestit;
- introducerea unui plafon pentru nivelul contributiilor sociale platite;
- proceduri clare si rapide pentru rambursarile de TVA;

Intrebati de specialistii Deloitte, 34% dintre directorii financiari din companiile participante la studiu sustin ca, daca ar ocupa o pozitie de conducere in cadrul Ministerului Finantelor, ar avea ca prioritate reducerea frecventei modificarilor legislative, in timp ce 22% sustin ca ar introduce proceduri clare pentru administrarea fiscala.

In materie de legislatie fiscala corespunzatoare Taxei pe Valoarea Adaugata, 38% dintre companiile care au participat la studiu sustin ca aceasta este foarte complicata, 43% o considera doar complicata, 13% dintre companii o caracterizeaza ca fiind optima si doar 6% sustin ca este simpla.

"Am observat ca autoritatile fiscale, printr-o abordare formala a legislatiei nationale, nu tin intotdeauna cont de jurisprudenta europeana sau de principiile fundamentale de TVA european, cum ar fi neutralitatea", a explicat Pieter Wessel, partener Deloite Tax.

In plus, reglementarile privind TVA reprezinta aspectele in care cele mai multe companii au o relatie problematica cu autoritatile fiscale din Romania, urmate de cele privind impozitele cu retinere la sursa si aspectele privind impozitul pe profit.

Deloitte Tax a realizat acest studiu in perioada 17 august - 20 septembrie 2009, adunand opiniile directorilor financiari sau ale coordonatorilor din cadrul departamentelor de taxe din mai importante 130 de companii din Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri