2 / 4

De ce nu mai are putere leul?

“Situatia politica tensionata, discutiile privind programul cu Fondul Monetar International si incertitudinile economice pun presiune pe leu, in sensul unei deprecieri. Pana la finalul anului nu se vor schimba multe lucruri, dar inceputul lui 2010 o sa fie foarte greu pentru ca s-a pierdut foarte mult timp”, a explicat Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

In aceste conditii “o usoara intarire a leului o vom putea vedea in 2010, abia dupa ce vor fi luate masurile necesare pentru respectarea conditiilor impuse de FMI”, sustine Lucian Anghel, economist sef la Banca Comerciala Romana, adaugand ca traversam o perioada dificila.

Si economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, este de parere ca in 2010 leul o sa recapete teren, dar atrage atentia ca la inceputul anului incertitudinile si presiunile de depreciere vor ramane prezente.

“Presiunile de depreciere a monedelor sunt prezente atat in plan regional, cat si local. Prognoza noastra pe curs este de 4,3 lei/euro pentru finalul anului si noi luam deja in considerare ca urmatoarea transa din imprumutul de la FMI sa fie amanata, iar aceasta informatie deja este reflectata in presiunile de depreciere pe leu”, a declarat Rozalia Pal.

Analisti Citi estimeaza si ei o apreciere moderata a leului in 2010 si acorda multa importanta instalarii unui nou guvern dupa alegerile prezidentiale, astfel incat acordul cu FMI si Comisia Europeana sa poata fi reluat dupa o posibila intarziere pentru a doua evaluare, programata pentru decembrie 2009.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri