3 / 4

Acordul cu FMI trebuie renegociat! A face previziuni pe curs este o loterie

Acordul incheiat de autoritatile romane cu FMI trebuie renegociat, sustine Ionut Dumitru (foto), economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, care este de pare ca pana la finalul acestui an nu vom reusi sa ne incadram in conditiile impuse de Fond.

“Daca FMI ne amana transa a treia din imprumut nu este o tragedie! Este clar ca acordul cu FMI trebuie renegociat pentru ca in decembrie aproape toate tintele vor fi ratate. Deficitul bugetar s-a incadrat in septembrie in limita stabilita de FMI, dar va trece de 7,3% din PIB la sfarsitul anului pentru ca nu s-au luat masuri de reducere a cheltuielilor si nici nu mai este timp”, a explicat Ionut Dumitru.

Autoritatile romane si FMI au agreat, dupa misiunea de evaluare a Fondului din august, o noua tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3% din PIB (36,5 miliarde lei), la o contractie economica de 8,5% pentru acest an si o valoare a PIB de 497,3 miliarde lei.

Mai mult, economistul explica faptul a nu avem nicio sansa sa reducem deficitul bugetar pana la 5,3% din PIB anul viitor fara sa avem o crestere a nivelului taxelor si impozitelor, desi aceasta este o alegere proasta.

“In plus bugetul pe 2010 reprezinta o alta problema, dar care buget daca nu avem nici guvern? Acordul cu FMI este deraiat intr-o anumita masura si trebuie renegociat, iar acest lucru ne pune intr-o pozitie dificila pentru ca nu ne-am facut temele”, a mai subliniat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Astfel, in conditiile in care nu stim ce se va intampla in urmatoarele luni si nici cum va arata bugetul anul viitor si economia, iar incertitudinile sunt ridicate, “a face previziuni pe cursul de schimb este o adevarata loterie”, concluzioneaza Ionut Dumitru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri