2 / 4

Prea devreme pentru a spune ca activitatea de creditare isi revine

Este prea devreme pentru a afirma cu certitudine ca activitatea de creditare isi revine in mod clar, desi datele publicate de Banca Nationala arata o usoara creste, sustin analistii.

"In ultimele 2-3 luni s-a vazut o usoara crestere a creditului in datele publicate de Banca Nationala, mai ales pe partea de imprumuturi acordate companiilor. Deci s-a vazut o usoara revigorare, insa nu putem spune ca este ceva spectaculos si nici nu putem spune cu certitudine ca trendul s-a inversat, iar activitatea de creditare isi revine", sustine Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, adaugand: "Dupa doua luni in care creditul acordat companiilor a avansat, in octombrie acesta a scazut, deci nu putem trage concluzii clare".

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei sustin ca si institutiile de credit sunt vinovate de aceasta evolutie nefavorabila a creditului, deoarece bancile "omoara gaina care ar putea sa le aduca oua de aur" prin cresterea exagerata a marjelor la creditele in lei, descurajand astfel avansul acestui tip de imprumut, in loc sa il stimuleze.

"Suntem in dreptul punctului de jos in ceea ce priveste soldul creditului, insa evolutia viitoare depinde foarte mult de ce se va intampla cu economia, atat cea nationala, cat si cea din Europa. Cand vom vedea semne de revenire economica, creditul isi va relua cresterea in termeni reali, insa este prea devreme sa discutam despre asta", explica Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri