2 / 3

Intentiile CSSPP, reconfirmate de luna trecuta

Cu ocazia Conferintei Nationale de Pensii Private, care a avut loc la jumatatea lunii trecute, vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu (foto), declara ca arbitrul pensiilor private intentioneaza sa modifice mecanismul de distributie aleatorie a noilor intrati in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), in vederea reducerii concentrarii pietei.

Aceeasi explicatie este data de Arbitrul pietei si in comunicatul oficial in care este anuntata intrarea in vigoare a noii norme la inceputul anului viitor. „Precizam ca modificarile propuse cu privire la repartizarea aleatorie au in vedere considerente ce tin pe de o parte de incurajarea efortului depus de acei administratori care se implica activ in atragerea de noi participanti si in informarea acestora cu privire la sistemul de pensii private, iar, pe de alta parte, de evitarea riscului de concentrare a participantilor catre unele fonduri.

Ion Girescu explica in acel moment ca aproximativ 80% dintre participantii noi la sistem sunt distribuiti aleatoriu. "Este o concentrare prea mare a pietei. Trebuie sa gasim solutii ca piata sa fie echilibrata", declara vicepresedintele CSSPP.

Giurescu sustinea ca nu ar fi corect ca jucatorii cu cea mai mare cota de piata, la care au ajuns in urma perioadei initiale de patru luni, sa beneficieze automat de cel mai mare numar de participanti.

Solutia pe care o propunea atunci oficialul Comisiei era distribuirea in cote egale a participantilor intre administratori sau, pe o perioada limitata de trei ani, jucatorilor cu o cota de piata peste o anumita limita sa nu li se mai distribuie noi participanti. Giurescu argumenta, de asemenea, ca administratorii nu mai depun eforturi in informarea viitorilor participanti si pe atragerea lor, ci se bazeaza pe faptul ca au o anumita cota de piata.

In cadrul aceleiasi sedinte, CSSPP a decis includerea in Registrul participantilor la fondurile de pensii administrate privat a datelor referitoare la domiciliul tuturor participantilor aflati in evidenta CNPAS si obligatia angajatorilor sa puna la dispozitia CSSPP si a administratorilor de fonduri din sistemul Pilonului II datele si documentele necesare pentru identificarea participantilor la fondurile de pensii administrate privat.

Activele nete administrate de cele 12 fonduri de pensii au ajuns la sfarsitul lunii octombrie la aproape 2,12 miliarde de lei (493 mil. de euro).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri