2 / 6

ALB:Vrem aplicarea legii, nu interpretarea ei

In afara problemelor cauzate de criza economico-financiara, criticile Asociatiei, la adresa Guvernului, au fos in ultima vreme cu referire nu la textul legii, ci la modalitatea de implementare a acestuia.

“Din pacate, in Romania inca nu se aplica adevaratul inteles al notiunii de separare a puterilor in stat. Functionarul public inca nu stie – sau poate nu vrea sa stie!- ca este platit din banul contribuabilului pentru a aplica legea si nu pentru a o interpreta! Problema cea mai serioasa este aceea a unei proaste si neunitare aplicari a legii la nivel territorial”, adauga Ahciarliu.

Ea atrage atentia asupra Codului Vamal European, care este interpretat la bunul plac al fiecarui director de punct vamal. De exemplu, descentralizarea la nivelul ANAF a dus la lipsa unei standardizari a practicilor in domeniul colectarii taxelor si impozitelor, spune Ahciarliu.

“Exista diferente mari de aplicare a aceluiasi articol al Codului fiscal intre administratiile din Bucuresti si cele din teritoriu, sau chiar intre adminsitratii fiscale ale diferitelor sectoare din Bucuresti. Si aceasta situatie vine tot din libertatea functionarului public de a interpreta la bunul plac un text de legii”, a mai declarat Ahciarliu.

Mai mult decat atat, reprezentantul ALB a tinut sa precizeze ca lipsa responsabilizarii fata de o astfel de abordare este iarasi o problema la fel de serioasa si care ar trebui mai clar sanctionata prin textul legii.

Dincolo de liberul arbitru in aplicarea legii, Ahciarliu mentioneaza necesitatea unei mai bune comunicari intraguvernamentale. Exista legislatie ce intra in aplicarea ei sub umbrela a doua sau trei ministere, iar fiecare minister intelege diferit aplicarea si refuza comunicarea cu celelalte departamente ale aceluiasi Guvern, a mai spus secretarul general al ALB.

“Un Guvern de coalitie s-a dovedit ca functioneaza foarte greu din punctul de vedere al comunicarii intraguvernamaentale si de multe ori deciziile depind de factorul de putere al Partidului si nu de echipa guvernamentala. Dar mi-as permite totusi o sugestie: sa actioneze in interesul economiei romanesti si sa comunice constant si transparent, cu deplina incredere cu societatea civila”, a declarat Ahciarliu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri