3 / 14

Solutii pentru micii si marii investitori din real estate

Pentru persoanele care dispun de suma mai mari pentru investitii, in 2010 sunt mai multe optiuni, prima fiind un apartament nou intr-o zona buna a orasului.

“O alta alternativa o reprezinta apartamentele vechi din cartierele de top ale Capitalei, unde pot fi gasite oferte surprinzatoare, daca investitorul respectiv cauta cum trebuie. Tot o posibilitate de investitie o reprezinta si terenurile din apropierea Bucurestiului, preturile fiind in prezent cu 70-90% mai mici fata de nivelul din 2008”, a declarat Ilias Papageorgiadis, de la More Real Estate Services.

Cu toate acestea, Papageorgiadis este de parere ca terenurile nu vor fi prioritatile investitorilor in acest an, intrucat nu sunt usor de revandut si, in majoritatea cazurilor, nicio banca nu va finanta achizitia unui teren. Pe deasupra, preturile terenurilor din interiorul orasului sunt inca destul de ridicate, deoarece proprietarilor le este greu de accepte ca pretul pe care il cer nu este strans legat de valoarea pe care proprietatea respectiva o are in acest moment.

Nu in ultimul rand, un investitor cu suficiente lichiditati poate cumpara un mic spatiu comercial, intr-o zona secundara a orasului, dar bine pozitionat pe piata locala.

Pentru investitorii cu posibilitati financiare mai mari, oportunitatile de investitii pot fi cladirile de birouri de clasa A, care le vor aduce venituri mult mai consistente fata de depozitele bancare.

“O foarte buna oportunitate o reprezinta investitiile in proiectele energetice si cred ca acest segment se va dezvolta masiv in 2010. Nu in ultimul rand, se poate investi in crearea unui mic portofoliu de apartamente bune, ce vor asigura venituri stabile in urmatorii ani”, a adaugat seful More Real Estate Services.

In ceea ce priveste randamentul investitilor din 2010, Ilias Papageorgiadis spune ca rezultatele vor incepe sa se simta abia din 2011, dar mai ales din 2012. Astfel, in urmatorii doi-trei ani, valoarea portofoliului unui investitor poate creste cu 25-40%, in functie de proprietatile in care a investit.

In cazul investitorilor dornici de un profit mai rapid, acesta poate fi obtinut doar in cazul in care investitorul cumpara o proprietate la un pret distressed (n.r: o vanzare in pierdere), pe care o va putea vinde mai tarziu, obtinand un profit de 15-25%.







Inapoi la articol

Setari Cookie-uri