2 / 5

Bogza, Bancpost: Creditarea nu se va relua fara reducerea dobanzilor

"Consider ca masura luata de Banca Nationala este, fara indoiala, un pas salutar spre reducerea dobanzilor practicate de banci atat la depozite, cat si, mai apoi, la credite", a explicat, pentru Wall-Street, Mihai Bogza (foto), presedintele Bancpost.

In mod teoretic, fiecare miscare de reducere a dobanzii de politica monetara ar trebui sa fie urmata de o scadere imediata a dobanzilor de pe piata interbancara, ulterior a celor platite de banci la depozite si abia in final la cele percepute la credite. In practica s-a observat ca dobanzile de pe piata interbancara nu s-au corelat cu reducerile pe care le-a operat banca centrala la nivelul dobanzii cheie in anul 2009.

Dupa primele semnale de taiere a dobanzii cheie din 2009, bancile comerciale au inceput sa reduca dobanzile platite la depozite, dar cele la credite au inceput sa scada mult mai tarziu.

"Totusi, riscul de credit se mentine, in continuare, ridicat, ceea ce nu va permite o coborare a dobanzilor atat de substantiala cat si-ar dori clientii. Recunoastem insa ca o reluare sustenabila a activitatii de creditare nu se va putea produce decat dupa reducerea dobanzilor. In ceea ce priveste depozitele, Bancpost a reactionat rapid la anuntul BNR si a redus deja dobanzile la unele facilitati cu 0,5 puncte procentuale.

Daca vom vedea ca dobanzile la depozite se reduc la nivelul intregului sistem bancar, atunci vom continua, dar nu vom risca sa ne pierdem portofoliile de depozite mergand prea rapid inaintea pietei", a declarat Mihai Bogza.

Banca Nationala a inceput sa taie dobanda de politica monetara in februarie 2009, cand a coborat nivelul acesteia de la 10,25% la 10%, iar de atunci a mai operat 5 reduceri, pana la 7,5%, in ianuarie 2010.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri