3 / 5

Riscuri: Bancile vor cere FMI permisiunea de a retrage valuta din Romania

"Pe piata este valuta in exces, iar in aceste conditii exista riscul ca bancile sa ceara Fondului Monetar International permisiunea de a retrage o parte din valuta din Romania, in lipsa unor oportunitati bune de investire a sumelor blocate in tara noastra", avertizeaza Florin Pogonaru (foto), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Cele 9 mari grupuri bancare straine prezente in Romania s-au angajat din nou, in noiembrie 2009, in fata FMI si BNR, la Bruxelles, sa-si mentina expunerea locala, solicitand insa instrumente adecvate de investitii. Principalele noua grupuri bancare prezente in Romania sunt: Erste Group, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.

Activitatea de creditare a incetinit puternic in 2009, iar pentru 2010 nu s-a anuntat o revenire a cererii pentru imprumuturi, nici din partea populatiei si nici din partea companiilor. La inceputul acestui an banca centrala a redus dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, pana la 7,5% pentru a stimula economia, insa bancherii, desi saluta decizia BNR, spun ca dobanzile la credite nu se vor reduce imediat.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri