2 / 4

Alte achizitii si fuziuni? Cel mai bun moment pentru achizitii

Piata autohtona de asigurari de viata s-a consolidat in ultimii ani prin preluari sau fuziuni, iar Axa si-a exprimat de mai multe ori intentia de a face o achizitie, in Romania, in ultimii doi ani. Astfel, a incercat sa preia fost Unita, actuala Uniqa sau Asiban, societate care a fost cumparata in aprilie 2008 de conationalii de la Groupama.

“Am vazut multe achiziti, preluari in ultimii ani, plus ca acum sunt jucatori mici care au intrat in dizolvare. Evident, dat fiind numarul mare de jucatori pe piata asiguratorilor de viata (29 de companii), mai sunt companii mici atractive pentru jucatorii de genul Axa, cu puterea financiara necesara achizitionarii unei alte companii de viata din Romania. O eventuala preluare poate fi chiar si a unei societati de dimensiuni medii, depinde de strategia abordata si daca se va dori o crestere organica sau de genul M&A (fuziuni si achizitii)”, potrivit celor declarate de Coman.

Pe piata locala, la aceasta data, Axa colaboreaza cu asiguratorul roman Astra Asigurari, prin divizia Axa Reinsurance a Axa Krankenversicherung AG, cele doua companii au lansat in parteneriat, in luna mai 2009, o polita de asigurare de sanatate exclusivista, cu acoperire in strainatate. In regiune, Axa desfasoara operatiuni in tari ca Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Ucraina, unde grupul are incheiat un parteneriat cu banca, de asemenea, de origine franceza, BNP Paribas.

“Pentru un grup de talia Axa nu este un efort mare, chiar si in contextul dur al crizei. Cel mai probabil acum s-a luat hotararea la nivelul conducerii grupului de a se intra pe piata autohtona. Din punctul meu de vedere este cel mai bun moment pentru marile societati de asigurari, solide din punct de vedere financiar, sa faca o achizitie de acest gen”, a mai spus Andriescu.

Coman a subliniat, la randul ei, ca este momentul cel mai potrivit sa cumperi o companie de asigurari pentru ca, dat fiind contextul economic mai dificil, poti negocia mai usor pretul de achizitie. “Axa si-a manifestat de mult timp intentia de a intra pe piata din Romania si iata ca de data aceasta se pare ca a reusit sa negocieze un pret pe care l-a considerat potrivit. Contextul economic este prielnic pentru achizitii daca cumparatorul are capital si cred ca un grup puternic ca Axa isi permite o astfel de tranzactie”, a mai spus Coman.

Analistul financiar Dragos Cabat (foto) este de aceesi parere cu privire la faptul ca, atunci cand piata este in „depresie”, e cel mai bun moment sa-ti faci astfel intrarea, pretul de achizitie fiind mai redus.

In ceea ce priveste acesta achizitie si a impactului pe care l-ar putea avea asupra investitorilor straini, Cabat crede ca este unul pozitiv, insa nu de foarte mare amploare. „Totusi, acest gen de achizitie demonstreaza interesul pentru piata romaneasca si potentialul ei de crestere”, a precizat Cabat, pentru Wall-Street, adaugand ca se asteapta la o revenire a valorii investitiilor straine directe (ISD) din anii de varf abia de anul viitor, in timp ce pentru anul acesta asteapta investitii straine de 3-4, maxim 5 miliarde euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri