3 / 4

Urmatoarele transe de la FMI vor ajunge integral la Banca Nationala

Prima transa de bani de la FMI, in valoare de 5 miliarde euro, a fost directionata catre rezerva internationala administrata de Banca Nationala a Romaniei.

Jumatate din transa a doua din imprumutul de la FMI, aprobata in 2009, a mers la Ministerul Finantelor pentru sustinerea deficitului bugetar, iar cealalta jumatate a ajuns tot la banca centrala. In cazul transelor 3 si 4 destinatia banilor este identinca.

Totusi, Jeffrey Franks a avertizat ca acestia sunt ultimii bani din imprumut care mai merg spre sustinerea deficitului bugetar, iar urmatoarele transe de bani vor ajunge integral la Banca Nationala.

"Banii din transa a cincea nu vor mai merge si la sustinerea deficitului bugetar, iar urmatoarea misiune de evaluare a FMI in Romania va avea loc undeva la sfarsitul lunii aprilie - inceputul lunii mai", a declarat Franks.

Pe termen scurt, ca si efecte ale declaratiilor reprezentantilor FMI si CE, "atractivitatea leului ar trebui sa ramana intacta", sustine Nicolae Alexandru Chidesciuc, economist sef in cadrul ING Bank Romania, iar "leul s-ar putea intari usor fata de euro".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri