3 / 5

O alta problema: Inca se plateste greu online

Pe langa marea problema a increderii consumatorilor in a achizitiona online produse in general de orice tip, explica Vlad Popa (foto), o alta dificultate vine dinspre platile online.

“Nu au existat pana acum campanii de educare privind plata online. Pentru moment, aceasta este o solutie doar pentru persoanele foarte ocupate. Marea majoritate a populatiei prefera sa vada produsul inainte de a-l achizitiona. Cu atat mai mult, pentru asigurari exista o reticenta, acestea nefiind percepute ca fiind vitale de romani la aceasta data”, adauga directorul de vanzari al InternetCorp.

El a adaugat ca sistemul de brokeraj este cel care profita cel mai mult de partea online, dar si acesta este inca la inceput in Romania. “Statul roman este cel mai mare incasator si are in plan eficientizarea sistemului de plati. Cea mai simpla modalitate este posibilitatea de plata online, eventual si cu bonificare. Cand se va intampla acest lucru, si achizitiile online vor creste semnificativ”, subliniaza Popa.

Chiar daca mai sunt multi pasi de facut in ceea ce priveste efectuarea de plati online, Alexandru Pintilie, administratorul delegat al societatii de intermediere Pintilie Broker de Asigurare (PBA), care a lansat la finele anului trecut un serviciu de e-payment, observa totusi un apetit in crestere al romanilor pentru efectuarea platilor pe Internet.

„La mijlocul lunii decembrie am lansat serviciul de plata online al politei RCA. Au fost multi clienti care au ales aceasta forma de plata, mai ales datorita faptului ca puteau achita online polita, indiferent de societatea de asigurari la care o incheiau”, a declarat Pintilie, pentru Wall-Street.

PBA, care opereaza online prin site-ul RCA-Ieftin.ro, a intermediat in 2009 putin peste 40.000 de polite RCA, cu o valoare totala de aproximativ 12 milioane de lei (2,83 mil. euro), estimarile sunt mai greu de facut in privinta a cate polite va intermedia brokerul intr-un an „atat de alunecos cum este 2010”.

„Dupa ultima modificare a normelor privind asigurarile RCA, sunt mari sanse ca preturile sa creasca si mai mult decat in 2009. Intr-un climat economic echilibrat, spune el, acest fapt nu ar fi afectat foarte mult puterea de cumparare, insa in conditiile date, seful PBA estimeaza o crestere a valorii totale a primelor intermediate si o scadere a numarului de polite RCA”, spune oficialul PBA.

Chiar si in acest context, PBA isi mentine estimarea de la sfarsitul anului trecut, respectiv 20 milioane de lei valoarea totala a primelor intermediate si aproximativ 50.000 de polite RCA incheiate.

In acelasi timp, criza a „imblanzit” preturile practicate de operatorii de plati online, spune administratorul delegat al PBA. „Din punctul nostru de vedere, operatorii de plati online si-au modificat politica de preturi. Fata de vara lui 2009, au fost mult mai flexibili, noi reusind sa obtinem un comision rezonabil”, detaliaza Pintilie.

La aceasta data, brokerul a mentionat ca cedeaza circa 20% din profit spre deosebire de semestrul II al anului trecut, cand intermediarul renunta la circa 30% din profit in favoarea operatorilor de plati online.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri