4 / 5

Pensiile private pot creste mai repede decat asigurarile

Industria asigurarilor din Romania este inca dominata ca pondere de asigurarile generale (peste 80% din asigurarile incheiate in Romania sunt non-life n.r.) in general si de cele auto in mod particular semn de imaturitate comparativ cu tarile vestice unde sectorul asigurarilor de viata este puternic dominant.

“Evolutia este una normala. Segmentul auto este intotdeauna primul sector care ia amploare ocupand o pondere de 90% la inceputurile industriei dupa care scade. In Franta piata politelor auto are o pondere de 15% din total si a fost nevoie de 30 de ani sa ajunga la doar 15%”, explica Rousset.

In Europa de Est exista insa un sistem de care Franta nu dispune, cel al pensiilor private, cu pilonul II al pensiilor private obligatorii si pilonul III al pensiilor private facultative. “In opinia mea este un sistem foarte bun cel al pensiilor private, este bine reglementat, sigur pentru participant, avand totodata strict controlat felul in care sunt plasate, investite activele oamenilor. Deci, un sistem foarte bun, despre care cred ca are potentialul de a se dezvolta mai repede decat segmentul asigurarilor de viata in Romania”, a tinut sa precizeze Denis Rousset.

Situatia dezvoltarii mai rapide a pensiilor private decat a asigurarilor de viata trebuie privita prin prisma economiilor, spune directorul general Groupama, oamenii vor dori mai multi bani cand vor ajunge la varsta pensionarii. “Oamenii tind spre asigurari pentru economii, dar cand au posibilitatea de a-si face o pensie, unde raportul pret-calitate este mai avantajos, este normal sa fie mai tentati de aceste produse”, a spus Rousset adaugand ca in planul de lansare de noi produse de anul acesta al Groupama este luat in calcul si pilonul III de pensii facultative.

Pe pilonul III, compania are, in prezent, fondul OTP Strateg pe care il administreaza prin OTP Garancia Asigurari.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri