3 / 4

2010 - un an dificil pentru sectorul IMM

In ciuda usoarelor semne de redresare economica, anul 2010 ramane dificil pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii.

"Anul trecut cele mai multe credite pe care le-am acordat intreprinderilor mici si mijlocii au fost pentru capital de lucru, iar aceasta tendinta cred ca se va mentine si in 2010. Cererea pentru credite de investii nu o sa apara, cel putin nu in prima parte a acestui an. 2010 va fi un an inca dificil pentru sectorul IMM", sustine Rasvan Radu, seful UniCredit Tiriac Bank.

UniCredit estimeaza ca revenirea economiei se va produce in a doua parte a acestui an, desi exista unele semne pozitive chiar de acum, in special legate de evolutia productiei industriale.

Pe segmentul corporate, UniCredit estimeaza o cerere mai ridicata de credite, in special in zona companiilor exportatoare.

"Anul acesta vad cererea de credite venind in special din partea companiilor mari pentru ca mai intai trebuie ca angajatorii sa iasa din criza si, ulterior, si salariatii vor simti acest lucru si se va relua si creditarea pe segmentul de retail", a explicat Rasvan Radu.

Totusi, nici creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii sau companiilor mari nu au fost lipsite de probleme si provizioane, dar in aceste cazuri solutiile de restructurare adoptate de UniCredit au fost unele personalizate.

"La inceput provizioanele mari au fost pentru creditele de retail si dupa aia au explodat la creditele acordate sectorului IMM. Acum, la inceputul acestui an, se arata o anumita presiune din partea provizioanelor constituite pentru creditele acordate companiilor mari", a adaugat Rasvan Radu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri