2 / 4

Euro o sa ajunga mai ieftin de 4 lei in 2010

Daca pe termen scurt probabilitatea de a vedea un curs sub nivelul de 4 lei pentru un euro este redusa, cu siguranta pana la finalul anului leul va trece si de acest prag, sustin unii economisti.

"Pe termen scurt nu cred ca vom vedea un curs sub 4 lei pentru un euro, dar pana la sfarsitul anului este posibil sa vedem 3,8 lei pentru un euro. Probabil Banca Nationala a Romaniei va lua masuri astfel incat pe termen scurt cursul sa nu scada sub 4 lei/euro pentru ca ar fi o aprecierea prea brusca", a declarat Dragos Cabat (foto sus), presedintele CFA Romania.

Presiunile de apreciere s-au accentuat in ultimele zile, cursul de schimb coborand cu circa 2 bani in doar o saptamana. La case de schimb bancile deja cumpara euro cu 3,98 - 3,99 lei si vand euro cu 4,09 - 4,10 lei.

"Exista o presiune pe aprecierea leului in acest moment. Cu cat va ajunge mai tarziu cursul sub 4 lei pentru un euro, cu atat este mai bine. Cu siguranta va ajunge in 2010 sub acest nivel, dar este bine sa se intample cat mai tarziu pentru ca nu este avantajos", sustine Lucian Anghel (foto stanga), economistul-sef al Bancii Comerciale Romane.

Un nivel al cursului de schimb EUR/RON mai scazut decat cel de acum, de 4,0653 lei pentru un euro nu a mai fost anuntat de banca centrala din ianuarie 2009. Cursul a trecut de pragul de 4 lei/euro din prima zi a lui 2009 si de atunci nu a mai coborat sub acest nivel.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri