1 / 4

Probabilitatea este mica, dar exista

Parerile privind motivele care au condus la aprecierea leului cu aproape 4% de la inceputul lui 2010 si cu 5% fata de nivelul de acum un an sunt impartite in randul economistilor, unii considerand ca aprecierea se datoreaza sentimentului pozitiv al investitorilor, iar altii fiind de parere ca este doar ceva temporar.

Un lucru este cert: leul castiga teren in fata euro si, desi sansele sunt mici, de Paste romanii ar putea cumpara euro chiar cu mai putin de 4 lei.

"Probabilitatea de a ajunge pe termen scurt la un curs de schimb mai mic de 4 lei pentru un euro este mica. Aprecierea aceasta rapida a leului si coborarea cursului de la 4,09 lei/euro la 4,06 lei/euro s-a produs pe fondul unei majorari mari de capital realizata de o banca din piata", explica Ionut Dumitru (foto), economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

Cursul de schimb anuntat de Banca Nationala a Romaniei a coborat in ultima saptamana de la 4,0824 lei/euro pana la 4,0653 lei/euro.

"Cred ca strategia BNR va fi de a mentine dobanzi mai mici pe piata monetara pentru a tempera presiunile de apreciere a leului, dar si pentru a contribui la revigorarea creditarii", a mai adaugat Dumitru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri