3 / 4

Ratele RMO vor ramane neschimbate

Economistii sunt, insa, siguri ca banca centrala nu va reduce nivelul ratei Rezervelor Minime Obligatorii (RMO) aplicate pasivelor bancilor in lei sau valuta, explicatia fiind ca, in prezent, este suficienta lichiditate in piata.

"Nivelul ratei rezervelor minime obligatorii nu cred va scadea, cel putin nu in acest moment pentru ca este lichiditate suficienta in piata. Rata RMO la pasivele in valuta s-ar putea sa mai scada pana la sfarsitul anului, dar nu in sedinta care tocmai urmeaza", sustine Nicolae Chidesciuc.

Nivelul ratelor RMO este, in acest moment, de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta. Si Ionut Dumitru sustine ca BNR nu va scadea ratele RMO pentru ca nu este nevoie de un surplus de lichiditate in piata.

"In ceea ce priveste ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale bancilor, probabilitatea de a vedea o reducere este destul de mica deoarece in piata exista suficienta lichiditate. Nici pe partea de valuta nu cred ca vom vedea o reducere a RMO, in conditiile in care banca centrala vrea sa incurajeze creditarea in lei" a mai explicat Florentina Manea, junior analyst in cadrul RBS Romania.

Rezervele minime obligatorii sunt disponibilitati banesti ale institutiilor de credit, in lei si in valuta, pastrate in conturi deschise la Banca Nationala a Romaniei.

Pe de alta parte, Dragos Cabat (foto), presedintele CFA, sustine ca "BNR ar putea sa reduca nivelul RMO la lei cu 1 punct procentual (la 14%) ca sa ofere o lichiditate si mai mare in piata si sa forteze bancile comerciale sa reduca dobanzile la creditele in lei".

Dobanzile la depozite si credite trebuie sa se plaseze, in mod teoretic, in jurul dobanzii cheie stabilite de banca centrala, mai exact cele la depozite sa fie mai mici, iar cele la credite mai mari.

Ramaneti pe Wall-Street pentru a afla ce a decis Consilul de Administratie al BNR in sedinta de politica monetara de astazi.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri