3 / 4

Romanii platesc comisioane de rambursare anticipata de pana la 5%

Pe langa dobanda nominala aferenta fiecarui credit, bancile mai percep si o multitudine de comisioane - de acordare, de administrare cont, de risc, de analiza dosar etc., al caror cumul face ca, in final, nivelul dobanzii anuale efective (DAE) platite de client sa fie de aproape doua ori mai mare decat dobanda initiala.

"Este un pic anormal sa avem asemenea comisioane, mai ales in conditiile in care se doreste acordarea de credite si reluarea activitatii de creditare", sustine Nicolae Chidesciuc (foto), economistul-sef al ING Bank Romania, care a adaugat: "Creditarea da semne de revenire, dar progresul din acest an va fi foarte mic, de circa 2%, iar in 2011 lucrurile vor arata mai bine".

De ce se lupta bancile pentru mentinerea comisioanelor sau doar limitarea lor? Principalele surse ale veniturilor operationale ale bancilor, din anul 2008, venituri care s-au ridicat la 21,581 miliarde lei (5,86 miliarde euro), au fost veniturile nete din dobanzi (pondere de 46,2%) si cele din comisioane (pondere de 28,1%).

Astfel, in 2008, bancile au incasat 9,97 miliarde lei (2,7 miliarde euro) din dobanzi si inca 6.064 miliarde lei (1,646 miliarde euro) din comisioane. Prin urmare, veniturile din comisioane au fost egale cu 60% din veniturile din dobanzi.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri