2 / 4

Bruynseels, BCR: Trebuie sa ne imprumutam in moneda in care avem venituri

La nivel declarativ, majoritatea bancherilor spun la fiecare conferinta la care participa ca sustin creditarea in moneda nationala deoarece veniturile romanilor sunt in lei, dar realitatea prezentata de cifrele BNR arata ca institutiile de credit acorda tot credite in valuta.

Cand vine vorba de business, bancile cauta sa faca profit, iar daca cererea este pentru credite in valuta, atunci exact acest tip de imprumuturi le vor promova.

Seful celei mai mari banci de pe piata locala a spus clar ca romanii trebuie sa se imprumute in lei. "Cel mai bine este sa te imprumuti in lei deoarece veniturile incasate sunt tot in lei si, astfel, nu te expui risului valutar", a declarat Dominic Bruynseels (foto), presedintele Bancii Comerciale Romane.

Pe de alta parte, chiar si tinand cont de costul riscului valutar, creditele in euro raman mai ieftine decat cele in moneda nationala.

"Este clar o revenire pe creditarea in valuta, probabil inca de la sfarsitul anului 2009, si aceasta revenire va continua avand in vedere diferentialul de dobanda fata de imprumuturile in lei si de nivelul relativ stabil al cursului", explica Nicolae Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Economistul ING este, insa, de parere ca nu se va mai ajunge la cresterile exagerate din trecut inregistrate la nivelul creditului in valuta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri