3 / 4

Cinteza, BNR: Doua banci internalizeaza puternic credite

Este posibil ca o parte din cresterea soldului creditelor in valuta sa fie provocata si de faptul ca unele banci au inceput sa internalizeze creditele pe care in trecut incercau sa le scoata din bilanturi.

"Doua banci din sistem au internalizat puternic credite incepand chiar din 2009. Este vorba de volume mari", a declarat Nicolae Cinteza (foto), directorul directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, in cadrul unei conferinte organizate de banca centrala pe tema: Intermedierea financiara - incotro?

Economistul sef al ING, Nicolae Chidesciuc, sustine ca este vizibila cererea pentru creditele in valuta, dar o parte din creditele in valuta sunt internalizari, cel putin la nivelul companiilor, in timp ce la persoane fizice este vorba de credite noi.

In plus, oficialii BNR au declarat in repetate randuri ca sunt pregatiti sa intervina pe curs daca apar actiuni speculative sau presiuni inflationiste, fapt ce ii poate determina pe romani sa considere ca nivelul cursului de schimb EUR/RON o sa ramana stabil.

"Daca intervin atitudini speculative din partea jucatorilor interni si externi, care pot distorsiona parametri precum inflatia si stabilitatea financiara, BNR are instrumente si o sa intervina pentru a corecta situatia", a declarat recent Florin Georgescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri