2 / 4

Bancile trebuie sa isi schimbe strategiile de business

Pe de alta parte, majorarea dobanzilor la credite s-ar putea dovedi o strategie gresita pentru unele banci in conditiile in care eliminarea comisionului de rambursare anticipata faciliteaza operatiunile de refinantare.

“Cred ca multe banci vor recurge la majorarea dobanzilor la imprumuturi, dar eliminarea comisionului de rambursare anticipata constituie o premisa pentru cresterea competitiei din sectorul bancar”, considera Laurian Lungu (foto), managing partner in cadrul Macroanalitica.

Laurian Lungu este de parere ca in urmatoarea perioada vom vedea schimbari de strategii la banci, pentru ca acestea trebuie sa dea credite daca vor sa obtina profituri.

Bancherii spun ca in business comisionul de rambursare anticipata avea un rol de protectie pentru banci, mai ales in perioada promotiilor la dobanzi.

“Pana in urma cu cativa ani, bancile ofereau credite cu dobanzi promotionale. In perioada de promotie, banca “subventiona” dobanda pentru a atrage clienti, apoi isi recupera “subventia” respectiva dupa trecerea la o dobanda in concordanta cu piata, eventual putin peste acest nivel.

Comisionul de rambursare anticipata avea rolul de a proteja bancile impotriva eventualelor pierderi pe care le-ar fi realizat daca un client lua un credit in perioada de promotii de dobanda de la o banca, apoi dupa terminarea acestei perioade se refinanta la alta banca aflata tot in perioada de promotie si asa mai departe”, a explicat pentru Wall-Street Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

Legea care elimina sau limiteaza comisionul de rambursare anticipata la maximum 1% de la o medie a pietei de 4-6%, creeaza premise teoretica a mutarii clientilor creditati de la o banca la alta, sau de la un produs de creditare la altul, fie si in cadrul aceleiasi banci.

Totusi, presedintele Bancpost este de parere ca eliminarea comisionului de rambursare anticipata va duce la eliminarea creditelor cu dobanda promotioanla din ofertele bancilor.

Citeste in urmatorul slide mai multe detalii despre cum au evoluat dobanzile la creditele in lei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri