1 / 4

Cresterea preturilor ii descurajeaza pe romanii care vroiau credite

Amplificarea riscului de credit, dar si a celui valutar, dublate de incertitudinile legate de evolutia economiei, ar putea sa ii determine pe bancheri sa majoreze dobanzile la credite, dupa ce acestea s-au aflat pana acum pe un trend descendent pe masura ce banca centrala reducea nivelul dobanzii cheie.

Majorarea dobanzilor la credite ar bloca activitatea de creditare, care si asa abia indica usoare de revenire, in special pe partea de imprumuturi in valuta.

“In momentul de fata ne aflam intr-o perioada in care asistam la un inceput timid de crestere a creditarii. Imprumuturile sunt destul de ieftine acum, iar eliminarea comisionului de rambursare anticipata incurajeaza potentialii clienti”, a declarat pentru Wall-Street Gabriel Cretu (foto), directorul de retail din cadrul OTP Bank Romania.

Desi admite ca situatia actuala este delicata, bancherul de la OTP Bank nu se asteapta la o crestere a costurilor, desi exista riscuri pentru asa ceva.

Lumea nu stie ce se va intampla cu ziua de maine. In plus, cresterea preturilor va descuraja oamenii care doreau sa obtina un credit. Totusi, observam ca oamenii care chiar au nevoie de un credit sunt mult mai decisi acum”, a explicat Cretu.

Nici Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, nu se asteapta la o perioada foarte buna pentru activitatea de creditare.

Contextul actual este dificil si nu vad o cerere mare pentru credite. Oamenii au devenit mult mai prudenti, mai ales dupa restructurari si dupa majorarea TVA”, a declarat Rekkers pentru Wall-Street.

Afla din slide-ul urmator care era rolul comisionului de rambursare anticipata in strategia bancilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri