3 / 4

Creditele in lei se scumpesc

Bancile de pe piata locala au majorat in luna mai a acestui an dobanzile la credite in moneda nationala, atat la cele aflate in sold, cat si la finantarile noi, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

“Pana in urma cu circa o luna, dobanzile la creditele pentru persoane fizice se inscriau pe un trend usor descendent, datorita unei usoare diminuari a costului resurselor, respectiv a dobanzilor la depozite, cu toate ca riscul de credit nu parea sa se fi redus, judecand dupa datele publicate de BNR privind evolutia creditelor restante”, explica Mihai Bogza (foto), presedintele Bancpost.

De asemenea, analistul Laurian Lungu este de parere si ca in urmatoarea perioada am putea vedea majorari de dobanzi.

Rata medie a dobanzii la creditele in lei aflate in sold s-a majorat in luna mai cu 0,03 puncte pana la 14,26%, in timp ce rata medie a dobanzii la creditele nou acordate a crescut cu 0,51 puncte, la 11,69%. Pe de alta parte, rata medie a dobanzii la creditele in euro a continuat sa scada usor.

Ajustarea masiva si necesara de altfel a sectorului public prin reducerea salariilor celor care lucreaza in acest sector ar putea conduce la o noua crestere a creditelor neperformante, la care este probabil ca bancile vor reactiona ridicand din nou dobanzile”, a adaugat Bogza.

In plus, presiunile inflationiste generate de majorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale au pus banca centrala in pozitia in care nu mai poate relaxa politica monetara. BNR a decis in ultima sedinta de politica monetara sa mentina nivelul dobanzii cheie la 6,25%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri