2 / 4

Dupa multi ani cu profituri, sistemul bancar ajunge pe pierdere

Sistemul bancar ar putea inchia anul 2010 pe pierdere, dupa ce multi ani la rand a raportat castiguri de sute de milioane de euro, insa nu este cazul ca banca centrala sa relaxeze conditiile de provizionare.

"Este foarte probabil ca sistemul bancar sa incheie anul pe pierdere conform standardelor locale de contabilitate deoarece trebuie sa constituie provizioane mai mari. Ar fi o miscare sensibila in acest moment ca banca centrala sa creasca valoarea pe care bancile o pot deduce din colateral la constituirea provizioanelor", afirma Bruynseels.

Potrivit reglementarilor locale bancile pot deduce credit doar 25% din valoarea colateralului, motiv pentru care sunt obligate sa constituie provizioane mai mari pentru imprumuturile neperformante decat daca ar calcula dupa standardele internationale de contabilitate.

Profitul net consolidat dupa impozite si plata intereselor minoritare ale grupului BCR a scazut in primul semestru cu 19,5%, la 488,5 milioane lei, conform standardelor internationale de contabilitate. Bruynseels a adaugat ca banca a realizat profit chiar si potrivit standardelor locale de contabilitate, insa nu a precizat nivelul acestuia.

Evolutia portofoliului de credite al BCR a fost influentata de nivelul creditelor neperformante, care s-au mentinut la un nivel "suportabil", de 14,7% din portofoliul de credite, desi au urcat de la 13,1% la sfarsitul anului 2009. Rata de acoperire a creditelor neperformante (garantii si provizioane) a fost la finele primelor sase luni de 128%.

Rezultatele financiare cumulate ale bancilor indica dupa primele sase luni o pierdere neta de 234 milioane lei (55 milioane euro), comparativ cu un usor castig, de 90 milioane lei, in primul semestru de anul trecut.

Citeste in slide-ul urmator reactia presedintelui BCR fata de declaratiile presedintelui Traian Basescu in care acuza bancile pentru problemele din Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri