2 / 5

Povara deficitelor mentine Romania in recesiune

Romania a avut una dintre cele mai mari contractii din Europa la nivelul activitatii economice, pentru ca a avut dezechilibre foarte mari cu care a venit de dinainte de criza, este de parere Ionut Dumitru (foto), presedintele Consiliului Fiscal si economist sef al Raiffeisen Bank.

In perioada 2009 – 2010, conform estimarilor Comisie Europene, impulsul fiscal in Romania a fost prociclic, adica deficitul structural a avut aceeasi tendinta cu pozitia ciclica a economiei. Astfel, Romania si celelalte tari care au fost prociclice inainte sunt fortate sa ramana prociclice, dupa criza. “Adica esti fortat sa faci consolidare fiscala sa reduci deficitul structural pentru ca nu ai alternativa din simplul motiv ca nimeni nu te finanteaza. Vei fi fortat sa fi prociclic si in perioada de recesiune”, a spus Ionut Dumitru.

“Daca ai fi fost prudent inainte de criza puteai sa vi acum cu deficite bugetare mari. Tu vii cu o povara de deficite structurale foarte mari de dinainte de criza pe care esti fortat sa le corectezi acum pentru ca nu le poti finanta. Ramai prociclic, dar accentuezi practic recesiunea. De asemenea, scaderea ampla a Produsului Intern Brut (PIB) este rezultatul dezechilibrelor majore care s-au acumulat inainte”, a mai spus el.

Luand in calcul perioada 2007 - 2008 din diverse tari, precum Romania, Lituania si Letonia, se observa ca au avut si dezechilibre structurale foarte mari, adica politici prociclice si deficite de cont curent. "Practic au avut o dependenta foarte mare de finantare si in sectorul puiblic si in sectorul privat".

Pe de alta parte, Polonia si Cehia au avut dezechilibre mici si de aceea sau si comportat mult mai bine pe perioada crizei. Tari precum Estonia si Bulgaria au avut doar deficite de cont curent mari dar politica fiscala prudenta, lucru care le-a pozitionat mai bine decat Romania, dupa perioada de criza.

“Drept urmare, daca in perioada 2007 - 2008 am avut un deficit structutral mare, dupa 2009 am fost fortati sa scadem cheltuielile bugetare si sa facem consolidare fiscala din lipsa de alternativa”, a spus Ionut Dumitru.

In aceste conditii, Romania, Ungaria si tarile balticele sunt state care nu au spatiu fiscal pentru a face stimulare economica, pe cand Bulgaria, Cehia, Polonia si Slovacia si-au permis sa creasca cheltuielile bugetare.

Un al subiect dezbatut de Ionut Dumitru a vizat capacitatea statului de a colecta taxe si impozite de la contribuabili. “In Romania, in ultima perioada, discutia se duce foarte mult pe zona de reduceri de cheltuieli bugetare dar, parerea mea este ca acordam mult prea putina atentie partii de venituri bugetare si partii de colectare a taxelor. Colectam destul de putin fata de ceea ce ar trebui”, a spus el.

Statul nu este capabil sa colecteze eficient taxele si impozitele, iar contribuabilii - atat populatia cat si companiile - se folosesc de scaparile legii pentru a nu-si achita darile.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri