2 / 4

Steven van Groningen, Raiffeisen: Romania are mare nevoie de o schimbare structurala

Economia Romaniei poate fi comparata cu un om bolnav care trece printr-un tratament medical scump si neplacut, dar la finalul caruia este la fel de bolnav ca inainte, povesteste Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania si vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

El sustine ca 2 ani este inca o perioada scurta de timp pentru a ne da seama care a fost impactul real al crizei.

“In comparatie cu alta criza prin care am trecut, cea din Rusia in 1998, aici nu e nimic dramatic. Faptul ca se vorbeste atat de mult de efectele crizei induce si alimenteaza dramatizarea situatiei. Dezamagitor este ca nu reusim ca tara sa folosim aceasta perioada sa facem schimbarile structurale de care e nevoie in sectorul public. O criza poate fi un moment bun pentru a face tocmai acele schimbari care sunt greu de facut intr-o perioada de crestere. Romania are mare nevoie de o schimbare structurala, iar acest lucru nu se intampla”, afirma van Groningen.

Sistemul bancar din Romania a traversat si el o perioada tensionata dupa falimentul Lehman Brothers, desi nu a fost expus la produse financiare sofisticate precum s-a intamplat cu bancile din Vest, dar bancherii au trait momente de incertitudini si pe plan local.

“Dificil a fost la inceput pentru ca nimeni nu stia exact ce o sa fie, era o perioada marcata de multe incertitudini, neclaritati, reactii pompieristice. Cel putin cateva elemente de baza din activitatea bancilor au fost perturbate serios, nimic n-a mai functionat ca mai inainte - creditarea, piata interbancara, incertitudini pe cursul de schimb. Aceasta situatie a necesitat reactii imediate si masuri dure”, explica seful Raiffeisen Bank.

In Romania avem in prezent tot atatea banci cate erau si inainte de criza, spre deosebire de Statele Unite ale Americii unde numarul lor s-a redus dramatic, insa jucatorii din banking si-au schimbat strategiile de business.

“Sunt banci care au ramas profitabile, dar sunt si multe banci pe pierderi, iar acum se vede ca activitatea unei banci inseamna mult mai mult decat a vinde credite. Oricum nu putem face o analiza a perioadei de criza acum, ci peste 2-3 ani”, concluzioneaza Steven van Groningen.

Acest articol a fost publicat in Editia Speciala - Ce am invatat in primii doi ani de criza, primul proiect tiparit Wall-Street.ro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri