9 / 10

Fondurile inchise si listate: Mai putin riscante fata de investitia directa pe bursa

Fondurile inchise au devenit o optiune investitionala cautata mai mult in ultimii ani, datorita investitiei mai putin riscante, comparativ cu cea directa pe bursa, dar si a portofoliului administrat.

„Spre deosebire de fondurile deschise de investitii, fondurile inchise de investitii listate ofera posibilitatea celor care au deschis un cont pe bursa sa obtina o expunere pe un portofoliu diversificat prin achizitii directe la bursa de unitati de fond, fara a mai fi necesare alte operatiuni in relatia cu administratorul fondului in cauza (deschiderea unui cont pentru subscrieri/rascumparari online sau deplasarea pana la sediul administratorului pentru realizarea acestor operatiuni)”, a explicat Andreea Gheorghe, director adjunct al Intercapital Investment Management.

Dupa preluarea administratorului Investica Asset Management, SAI-ul din grupul Intercapital a lansat doua fonduri inchise, prin oferta publica initiala la BVB: iFond Financiar Romania (IFR – listat deja la BVB) si iFond Gold (estimat ca se va lista la inceputul anului viitor).

„Fondurile inchise de investitii sunt fonduri mai speciale prin constructia lor si pot da acces investitorilor cu predilectie la un anumit instrument financiar inovator sau mai putin accesibil (companie listata sau nelistata, produs derivat) in conditii de risc controlat”, a mai spus Andreea Gheorghe.

Astfel, iFond Financial a avut ca strategie investitia unei ponderi de 50% din activ in actiunile Fondului Proprietatea, iFond Gold a investit 40% din activ in actiunile Gabriel Resources si cca. 20% in European Goldfields. Pe de alta parte, fondurile mutuale nu pot investi mai mult de 10% in actiunile emise de o anumita companie, avand restrictii de limite mai mari.

In prezent, oferta de fonduril inchise listate la Bursa de Valori este destul de redusa, exista doar patru fonduri: Stk Emergent, OTP Wise Ro, OTP Green energy si iFond Financial. De la inceputul anului numarul va creste la 5, dupa listarea iFond Gold.

“Acest lucru insa nu reprezinta un impediment, fiecare investitor alegand sa investeasca intr-un astfel de fond pentru strategie si potential si mai putin pentru anvergura acestui segment la BVB. Cred ca acest segment al bursei se va dezvolta mult in anii urmatori pe masura dezvoltarii pietei de capital si a cresterii optiunilor investitionale si pe masura constientizarii avantajelor acestora de catre administratori”, a mai spus directorul adjunct al Intercapital Investment Management.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri