4 / 6

Ciurtin, Albalact: Cuvantul criza nu a existat in relatia cu bancile

Raul Ciurtin (foto), presedintele producatorului de lactate Albalact Alba Iulia, sustine ca in relatia companiei pe care o conduce cu bancile “cuvantul criza nu a existat”.

In 2008 Albalact a achizitionat 77,2% din actiunile Raraul pentru suma de 13,42 milioane de lei (3,5 milioane de euro), investitia fiind finantata printr-un credit obtinut de la BCR.

“Am avut sprijin total din partea bancilor. Pe partea de finantare nu a existat nicio presiune. Acum si mai putin in conditiile in care intentionam sa vindem ferma din judetul Hunedoara si inca un activ, vechea fabrica”, a declarat Raul Ciurtin.

Albalact Alba Iulia (ALBZ) intentioneaza sa vanda ferma Vaidei din judetul Hunedoara pentru suma 4,7 milioane de euro, propunerea urmand sa fie discutata de actionari pe data de 23 februarie 2011. De asemenea, producatorul poarta negocieri pentru vanzarea fabricii vechi, situata pe un teren de 16.000 mp pe o artera principala din orasul Alba Iulia. Proiectul este evaluat la 1,5 - 2 milioane de euro.

Cirprian Gradinariu, director executiv al grupului Supremia, companie activa in zona ingredientelor alimentare, spune ca in privinta creditelor de investitii cu o valoare mai mica firma nu a intampinat probleme, insa pentru creditul de 6,9 mil. euro, obtinut pentru o noua unitate de productie, “lupta” a fost mai dificila.

“Am primit doua refuzuri in primele 18 luni de la inceputul crizei financiare. Abia la inceputul anului 2010, am primit aprobarea bancii, in privinta finantarii proiectului fabricii de la Alba Iulia. Insa, ratingul societatii noastre si industria in care activam, au inspirat incredere bancilor, care au decis sa ne finanteze proiectul”, afirma Gradinariu.

Valoarea totala a investitiei in noua fabrica de ingrediente alimentare din Alba Iulia se ridica la aproape 9 milioane de euro, iar compania a beneficiat si de ajutor financiar nerambursabil din fonduri europene in valoare de 1,7 milioane de euro, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (Fondul European Agricol pentru Dezvoltarea Rurala) – masura 123. Restul de aproximativ 7 mil. de euro au fost obtinuti printr-o linie de credit de la Raiffeisen Bank.

Acesta declara ca relatia companiei cu bancile a fost intotdeauna foarte buna, insa, in perioada de criza financiara, conditiile de creditare s-au mai “inasprit”, costurile finantarii au crescut simtitor si perioada de creditare s-a redus.

“Bancile si-au argumentat decizia de crestere a marjelor de dobanda, pe baza cresterii costurilor de finantare / re-finantare proprii. Insa, nu toate companiile, in special in perioada de criza, au reusit sa-si transpuna «cresterea costurilor financiare» in pretul produselor proprii. Pe de alta parte, fara resurse financiare, dezvoltarea companiei este limitata. Investind in perioada de criza, am economisit sume importante, reducand bugetul total al proiectului. Una peste alta, cresterea costurilor finantarii a fost compensata partial de reducerea bugetului investitiei, prin negocierea unor preturi mai avantajoase”, explica oficialul Supremia Grup.

In opinia sa, activitatea de creditare nu a fost stopata, ci foarte "selectiva".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri