2 / 4

Sistemul de economisire – creditare din Romania, incotro?

Dezvoltarea sistemului de economisire - creditare (Bauspar) pentru domeniul locativ se realizeaza prin sustinerea statului. In sistemul de economisire – creditare din Romania exista doua banci – BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte, iar potentialul acestei piete este considerat a fi ridicat.

“In Romania exista potential enorm pentru dezvoltarea sistemului de economisire – creditare. Nu trebuie sa uitam ca Romania se imprumuta din extern pentru a-si finanta cheltuielile de pe plan intern. Noi ne imprumutam din extern pentru a aduce resurse financiare, platim dobanzi la extern pentru a aduce resurse, in timp ce alte state stimuleaza puternic economisirea”, a adaugat economistul sef al BCR.

Peste 1 milion de persoane sunt interesate de produsele de economisire – creditare pentru domeniul locativ. Clientii tinta pentru sistemul Bauspar sunt familiile cu venituri medii si sub-medii (circa 600 de euro/luna/de familie).

Numarul persoanelor care au contractat un produs Bauspar in Romania a crescut constant si ar putea ajunge de la peste 100.000 in anul 2007, la circa 375.000 – 400.000 la finalul anului 2011. Totusi, gradul de acoperire a pietei in Romania este in prezent de circa 1,5%, mult mai redus decat in alte state din regiune sau decat in economiile dezvoltate.

Portofoliul de clienti din sistemul de economisire – creditare existent la finalul anului 2010 era de peste 320.000 de clienţi, cu depuneri totale de peste 700 milioane lei. Lucian Anghel estimeaza ca depunerile vor creste pana la aproximativ 1 miliard de lei la finalul acestui an.

“Bauspar este singurul sistem prin care statul, in momentul de fata, sustine economisirea pe termen lung prin prima pe care o plateste depunatorilor”, a explicat economistul sef al BCR, adaugand ca ar fi ideal daca statul ar putea sa aloce constant si fara intarzieri prima de la stat.

Contractele de economisire-creditare pleaca de la ipoteza ca o persona economiseste o perioada, timp in care primeste o dobanda si o prima de la stat, dupa care poate lua un credit la o dobanda fixa pentru a completa suma economisita si a reamenaja, reabilita sau achizitiona o locuinta.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri