2 / 4

Cum functioneaza produsele de economisire-creditare?

Contractele de economisire-creditare pleaca de la ipoteza ca o persona economiseste o perioada, timp in care primeste o dobanda si o prima de la stat, dupa care poate lua un credit la o dobanda fixa pentru a completa suma economisita si a reamenaja, reabilita sau achizitiona o locuinta.

Dobanda acordata de banca pe perioada de economisire este fixa, iar clientul mai primeste si o prima de la statul roman egala cu 25% din valoarea economisita (maxim 250 de euro). Ulterior, in etapa de creditare, clientul are avantajul unei dobanzi fixe pentru un imprumut in lei, fara sa mai fie expus la riscul de fluctuatie a dobanzii.

Circa 85% dintre romani sunt interesati sa investeasca in domeniul locativ, potrivit unui studiu IRSOP realizat pentru BCR Banca pentru Locuinte in a doua parte a anului 2009, cei mai multi optand pentru dotari noi sau reparatii majore. Ponderea celor care sunt interesati de achizitionarea sau construirea unei case este redusa, de circa 15%, acest lucru putand fi pus pe seama dificultatilor economice.

Sistemul de economisire creditare este cel mai sigur si are cele mai mici rate de default in Uniunea Europeana. O dobanda fixa de 5% - 6% la imprumuturi in lei dupa o perioada de economisire este o dobanda pe care in Romania nu o putem obtine nici la creditele in valuta”, a declarat Alexandru Ciobanu (foto), presedintele BCR Banca pentru Locuinte.

Alexandru Ciobanu estimeaza ca numarul clientilor cu contracte de economisire-creditare ar putea ajunge la 400.000 in acest an, cu peste 50% mai mult fata de finalul anului trecut. “Anul in care a inceput criza coincide cu anul in care numarul de clienti ai bancilor de economisire-creditare a crescut deoarece interesul populatiei de a face economii in aceasta perioada este mai mare. Pentru acest an estimam ca numarul clientilor din sistem va ajunge la 400.000”, a explicat seful BCR Banca pentru Locuinte.

De asemenea, Ciobanu estimeaza ca valoarea depozitelor atrase de cele doua banci de locuinte ar putea sa depaseasca 700 milioane lei in 2010, iar valoarea creditelor acordate sa ajunga la 150 milioane lei.

BCR incepe etapa de creditare abia de la jumatatea acestui an si are in plan sa acorde credite de circa 100 milioane lei pana la finalul anului. In plus, banca intentioneaza sa treaca cat mai repede pe profit. Raiffeisen Banca pentru locuinte a intrat pe profit in 2009.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri