3 / 4

Cum arata piata de economisire-creditare in Slovacia?

Slovacia, una dintre fostele tari comuniste si actuala membra a UE si a zonei euro, se aseamana destul de mult cu Romania, mai ales daca privim situatia din punct de vedere geografic si observam ca este, de asemenea, traversata de muntii Carpati si de Dunare.

Privind din alte puncte de vedere, exista diferente majore intre cele doua state. Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ este mult mai dezvoltat in Slovacia decat in Romania, desi este un stat mai mic ca suprafata si populatie. De ce? Sistemul de economisire-creditare s-a lansat in Slovacia in anul 1992, in o perioada in care creditele clasice nu existau ca alternativa, iar din dorinta de a-si imbunatati confortul locativ si in lipsa altor alternative, populatia din Slovacia a ales intai sa economiseasca si abia apoi sa se imprumute.


O alta diferenta importanta a fost ca in Slovacia bancile de economisire-creditare au putut colabora direct si cu asociatiile de proprietari pentru reabilitari si reamenajari, in timp ce bancile din Romania isi doresc acest lucru, dar legea nu le permite decat sa finanteze clientii persoane fizice.

In sens opus, in Romania, sistemul de economisire creditare a fost introdus abia in 2004, iar primele imprumuturi cu scop locativ au inceput sa fie acordate in 2006, in perioada in care creditul clasic se afla pe un trend puternic ascendent.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri