3 / 4

Cerere de locuinte, conditionata de economiile cumparatorilor

Aproximativ 64% dintre cei care au investit in piata rezidentiala au ales sa isi renoveze locuinta, in timp ce doar 36% s-au indreptat catre achizitia unui nou apartament, arata datele furnizate de BCR si Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Din totalul de 36% de cumparatori, circa 60% au cumparat pentru a-si imbunatati modul de viata, trecand, de exemplu, de la un apartament cu doua camere la unul de trei. Alti 20% au facut o schimbare, renuntat la o proprietate mai mare pentru a cumpara doua mai mici, iar restul de 20% au cumparat pentru prima data o locuinta.

Ca potential, 15% din totalul tranzactiilor au la baza un credit ipotecar, in timp ce 85% dintre clienti dispun de cash. Pe partea de cerere insa, 75% din familiile cu venituri de peste 600 euro/luna intentioneaza sa cumpere o locuinta prin credit, in timp ce doar 25% dintre potentialii cumparatori au cash.

Pe acest segment, tranzactiile cu locuinte pot exploda in urmatoarea perioada, spune Valentin Ilie (foto), CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania, intrucat cererea exista, insa depinde de ce economii are fiecare client in parte.

“Sunt oameni care se califica pentru un credit, dar le este teama, majoritatea fiind detinatori de locuinte care vor sa faca un upgrade. Locuinta o gasesc repede, in circa doua saptamani. Procesul decisional dureaza inca trei luni de zile. Fara un unchi care se pricepe putin la constructii, fara o matusa care sa fie intr-o banca, romanul nu prea decide repede sa isi cumpere o locuinta”, explica Ilie.

In prezent, numarul ofertelor de locuinte este destul de mare pe piata, adauga seful Coldwell Banker, iar oamenii au de unde sa isi aleaga. De obicei, un cumparator cu venituri de circa 600 de euro vede intre cinci si 10 apartamente, potrivit estimarilor Coldwell Banker.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri