2 / 4

Dragos Manea: Cel mai dificil lucru este sa pornesti singur si de la zero

Dragos Manea spune ca practica fotografia “dintotdeauna, insa am inceput «sa trag tare» cam de sase ani. Pentru mine este o meserie si pasiune full-time, ca tot se cauta doi in unu”.

El a inceput sa fotografieze “tot ce misca” atunci cand a luat primul aparat digital – un Benq care nu avea nici macar display, cu memorie de doar 16 Mb. “Lucrul mai serios a inceput cand am luat un Minolta Z3, un bridge excelent la vremea aceea. Tot atunci am luat si 3 reflectoare cu halogen de gradina pe post de lumini. Atunci doar visam la un blitz de studio sau la un aparat SLR cu obiective”, povesteste el.

In viziunea lui, cel mai dificil lucru este sa pornesti singur si de la zero – “ai momente in care stii ca ai putea face ceva mai bine, dar nu ai aparatura necesara si nici banii sa o cumperi. Sunt momente in care esti «pe zero» si-ti vine sa renunti, sa iti iei un serviciu care sa iti asigure o suma, sa nu ai griji. Pe de alta parte, tot ce inveti, tot ce testezi, o faci din timpul tau si din buzunarul tau. Sunt lucruri care nu se vad si pe care cei din jurul tau nu le stiu. Cel putin din punctul meu de vedere dificultati = bani”, este de parere Dragos Manea.

Fotograful spune ca recesiunea se simte “intr-un mod ciudat”. Daca inainte el avea clienti mai putini, dar pe sume considerate normale, in prezent sunt clienti mai multi, dar sumele platite de ei sunt reduse.” Este evident ca si eu simt criza, de fapt, mai mult marirea preturilor din cauza TVA-ului caci veniturile au ramas aproape la fel”.

El considera ca aparatul foto conteaza destul de putin, mai importanta fiind viziunea. “Utilizez aparat si obiective de la Canon. Iar ca obiective prefer fixele. Am renuntat la zoomuri si nu-mi pare rau. Un obiectiv fix te pune mai mult in miscare, trebuie sa gandesti mai mult, sa fii mai atent la ceea ce faci. In plus, sunt mult mai luminoase, iti ofera posibilitatea sa tragi in locuri cu lumina scazuta. Un zoom insa e mai comod, dar cred ca cel mai rau lucru la ele e faptul ca iti strica perspectiva fara sa-ti dai seama. In loc sa te duci tu mai aproape, dai de zoom si atunci s-a schimbat total ceea ce cuprinzi in cadru si proportiile lor”, spune Manea.

El sfatuieste pe cei la inceput de drum sa nu renunte cand simt ca nu mai pot. Al doilea sfat ar fi sa faca fotografie doar daca sunt cu adevarat pasionati de asta. Al treilea ar fi sa fie constienti ca sansele sa faca o avere din fotografie sunt extrem de reduse.

Se poate trai din fotografie, insa, sincer, nu am facut niciodata un calcul sa vad cat ramane profit, pe an. Sunt convins totusi ca in anii ce vor urma profitul va creste. Oricum, principala sursa de venit sunt fotografiile «la comanda». Am foarte putine imagini pe un site de stock si care oricum nu mai aduc venit, fiind foarte vechi”, completeaza Manea.

Dragos Manea transmite fotografilor profesionsti sa nu se plafoneze. “Sa caute mereu sa aduca si sa faca ceva nou. Am observat o oarecare tendinta de a ajunge la un nivel destul de inalt si a ramane acolo, de a face aceleasi imagini in aceleasi decoruri. Si un alt sfat pentru cei din topul romanesc al fotografilor, sa incerce atat cat se poate sa educe clientii, sa vina si sa propuna lucruri noi fata de planul cu care vine clientul initial”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri