4 / 5

Adrian Popa, Romtelecom: Cloudul este in prezent precum serviciile bancare la 1600

"Nu sunt de acord ca IMM-urile sunt pesimiste. Am simtit prudenta in zona corporatista si mai multa dorinta de a face ceva in zona IMM-urilor. Ei sunt cei care au venit cu proiecte noi, multe. Sunt optimist deci", afirma, Adrian Popa, manager de produs pentru servicii de hosting si centre de date in cadrul Romtelecom, unul dintre cei mai mari operatori locali de telecomunicatii.


Popa compara serviciile de tip cloud cu felul in care erau percepute bancile in urma cu 400 de ani.


"In 1602, oamenii se intrebau cum pot sa isi dea banii lor unor persoane necunoscute. La fel se discuta acum si cu cloud-ul - cum sa isi plaseze informatiile pe alte servere?".


Piata de servicii cloud va creste pana la 9 milioane de euro in 2015, ceea ce inseamna o crestere anuala de 25-30%


"Cloudul este ca un tractor pentru ca iti mareste productivitatea, dar, problema este de ce nu cumpara Nea Gheorghe tractorul. Problema e cum ne decidem precum oamenii din anii 1600 care refuzau serviciile bancare sa trecem catre serviciile de cloud", a explicat Adrian Popa.


El a adagat ca imbinarea tehnologiilor fixe si mobile va creste de doua ori, pana in 2014.


"De asemenea, industria machine to machine (generarea de informatii intre tehnologii - n.r.) va creste in urmatoarea perioada. 67% dintre executivi considera ca flexbilitatea este un factor foarte important in viitor, in timp ce 70% subliniaza ca va conta foarte mult mobilitatea si colaborarea virtuala", mai spune oficialul Romtelecom.


Compania a construit o echipa dedicata in zona ICT - IT si cloud. Echipa are peste 400 de oameni, dintre care 50 au cea mai inalta certificare Cisco.i


Fotografie realizata de Mircea Dragos.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri