3 / 6

Antonio Eram, Netopia: Inainte de a aborda investitorii, incearca sa ai o schita a proiectului

"A te duce la investitori doar cu o idee frumoasa este gresit din start si, in cel mai bun caz, vei fi doar refuzat. Se poate intampla insa chiar sa ai de suferit si credibilitatea ta sa scada si pe viitor. Exista instrumente online care te ajuta sa faci o aplicatie mobila bazata pe desene, care sa reactioneze la atingere. Oricum este mai bine decat nimic. Nu te poti duce la potentialii investitori si sa le spui: <<Am o idee, da-mi bani sa o fac>>! E ca si cum te-ai duce la banca sa ceri bani, spunand institutiei: <<Ti-i dau eu inapoi, promit!. Incercati sa veniti cu ceva mai mult decat o idee, cu ceva mai mult decat un PowerPoint>>", afirma Antonio Eram, CEO Netopia mobilPay, unul dintre principalii jucatori in domeniul microplatilor cu telefonul mobil si unul dintre cei mai importanti procesatori de plati online prin card


De asemenea, el ii indeamna pe antreprenori sa vorbeasca despre ideile pe care le au cu cat mai multi oameni.


"La un moment am tot vorbit despre o idee pe care o aveam, iar cineva de la o casa de marcat mi-a zis ca stie pe cineva care ar putea sa ma ajute. Acel cineva era o persoana pe care incercam sa o abordez de sase luni de zile. In Romania, exista acea frica de faptul ca cineva ti-ar putea fura ideea. Acest lucru nu se intalneste in Silicon Valley. Si daca cineva chiar iti fura ideea, acest lucru nu face decat sa iti arate ca a fost una buna”, mai spune Eram.


Antreprenorul adauga ca inovatia este arta de a te reinventa.


"Fiecare puteti inova incepand prin a va reinventa pe voi. Marile idei apar din lucruri deja existente privite din alta directie. Atitudinea este cea care creeaza inovatia si ai nevoie de o schimbare de atitutinde. Iar acest lucru se vede cel mai bine in IT&C. Silicon Valley scuipa foarte multi oameni, foarte multe idei, dar unele dintre ele ajung sa ne conduca. Nu exista un exemplu mai bun de inovatie decat a face si altceva. Eu la mine in compania apas foarte mult pe zona de intraprenoriat, le las foarte multe libertate oamenilor. Uitati-va in fiecare dimineata in oglinda si vedeti ce puteti schimba", mai spune Eram.


Fotografie realizata de Mircea Dragos.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri