2 / 4

Ce urmeaza

Unul din principalele scopuri ale MCSI este acela de a accesa in cel mai scurt timp, daca este posibil chiar pana la sfarsitul anului, intreaga suma de 383 milioane euro alocata de catre UE pentru urmatorii patru ani.

“Ne propunem sa realizam proiecte prin care sa implementam o parte a strategiilor nationale din domeniu din bani europeni.

Iar aici trebuie sa precizez ca pana la sfarsitul acestui an, vom incepe implementarea Strategiei Nationale “Romania Digitala – eStrategie pentru o Societate Informationala”, care promoveaza 14 directii de actiune”, explica Sandu.

Directiile de actiune mentionate se materializeaza in tot atatea strategii pe care Ministerul Comunicatiilor le va promova. Acestea sunt: Strategia de trecere de la analogic la digital; Strategia nationala pentru serviciul universal; Strategia de Broadband; Strategia de e-Incluziune; Strategia Directiva Servicii – Crearea Punctului Unic de contact; Strategia de interoperabilitate; Strategia pentru IT; Strategia de spectru; Strategia Administratie publica minimala; Strategia nationala Domenii.ro si Domenii.eu; Strategia Telecomunicatii; Strategia Cyber Crime; Strategia e-Romania; Strategia pentru serviciile postale.

“Eu cred ca bugetul alocat de Guvern Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, 0,15% din PIB, si accesarea fondurilor structurale europene vor permite MCSI sa realizeze o mare parte din proiecte”, adauga ministrul.

Avand in vedere ca la nivel european si mondial, domeniul IT&C este considerat unul dintre cele mai eficiente si fezabile moduri de atenuare a efectelor crizei, rolul MCSI vizeaza identificarea unor solutii de criza in contextul international, demersuri care vor crea si locuri de munca, este de parere el.

Pentru a sprijini companiile care activeaza pe piata locala de IT&C, avand in vedere actuala criza financiara internationala, ministerul pregateste o serie de proiecte pentru investitii. Sandu isi propune sa actualizeze si sa imbunatateasca legislatia prin identificarea de facilitati pentru investitorii in domeniul IT&C.

“Avem in vedere stimularea cererii prin incurajarea adoptarii solutiilor novatoare, incurajarea cercetarii/dezvoltarii si a parteneriatelor cu mediul academic, o serie de facilitati proprii sectorului, precum si cresterea numarului de specialisti in domeniul IT, un important avantaj comparativ, care face Romania o destinatie favorita pentru companiile multinationale.

Vom prelua toate proiectele care au potential si vom dezvolta unele proiecte semnificative pentru care s-a facut prea putin, cum ar fi Punctul Unic de Contact Electronic. De asemenea, si relatia cu operatorii strategici constituie o prioritate, mai ales in aceasta perioada de criza, in care avem nevoie de mentinerea si crearea de noi locuri de munca”, afirma ministrul comunicatiilor si societatii informationale.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri