3 / 4

Retelele sociale atrag atacurile informatice in 2009

Principalul eveniment care a marcat piata de securitate anul trecut, in opinia Laurei Pavaloaia, este cresterea cantitatii de malware (virus, cal troian etc).

In primele opt luni din 2008, de exemplu, laboratoarele companiei furnizoare de solutii de securitate Panda au gasit tot atatea amenintari cate au fost detectate in total in ultimii 18 ani, media fiind de 22.000 de esantioane noi pe zi. Iar tendinta se mentine in continuare, PandaLabs procesand peste 50.000 de esantioane noi zilnic, din care 35.000 se dovedesc a fi noi variante de tip malware.

"Din punct de vedere al amenintarilor primite prin e-mail, in primele luni ale anului 2008, SPAM-ul a variat intre 60 si 94% din totalul mesajelor. Dupa inchiderea McColo, un grup de criminalitate informatica, nivelul SPAM a scazut la 50-70%. Folosirea Facebook si Twitter ca modalitati de raspandire a malware-ului a fost unul din cele mai importante evenimente ale anului", arata reprezentanta companiei de securitate.

Din punct de vedere al amenintarilor, atacurile prin retele sociale si pagini web populare va creste in 2009. In plus, va creste si numarul infectiilor datorate antivirusilor falsi. Acest malware include orice tip de software de securitate fals care incearca sa fure bani de la utilizator dupa ce l-a convins sa plateasca pentru o amenintare care nu exista.

Trebuie evidentiat ca, alaturi de malware-ul generat automat, au inceput sa apara amenintari tot mai sofisticate, care folosesc o parte din tehnicile vechi, extinse insa la un nou nivel prin punerea in practica a unor cunostinte extrem de avansate in programare. Obiectivul principal al acestora este doar obtinerea de beneficii financiare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri