3 / 4

Preferintele consumatorilor, intr-o piata imatura

In tandem cu criza economica, bugetul consumatorilor alocat pentru entertainment s-a diminuat.

Totusi, actuala criza economica a schimbat preferintele consumatorilor, iar obiceiurile anterioare ale acestora s-au transformat. “Ei au preferat sa cumpere tot mai multe carti, s-au jucat mai mult. Best Distribution a avut, de la debutul anului, o crestere buna pe partea de jocuri pentru copii, pe segmentul jocurilor de femei”, arata Andreea Allardin.

Oamenii sunt mai informati in momentul de fata, ceea ce demonstreaza ca, intr-o oarecare masura, incepe sa se modifice ceva pe piata jocurilor din Romania. Pentru a continua progresul facut de consumatori, distribuitorul de jocuri video vrea sa inceapa cateva campanii de constientizare a jocurilor video.

“Romanii trebuie sa inteleaga ca e nevoie sa aleaga jocuri in functie de ratingul acestora, de descriptori, deoarece, altfel, ele pot avea efecte negative asupra celor care le utilizeaza”, spune reprezentanta companiei.

Daca vorbim de categoriile de persoane care cumpara jocuri, putem spune ca cifrele difera de la retailer la retailer. Vanzarile pe genuri/sex difera in functie de tipul magazinului – specializat sau nu.

Exista magazine care sunt vizitate in proportie egala de femei si barbati, sau magazine care sunt mai mult vizitate de barbati, iar atunci ponderile difera. Insa, daca insumam toate vanzarile, 50% din achizitiile de jocuri sunt facute de femei si 50% de barbati. Dar, de multe ori, se intampla ca femeile sa nu cumpere jocuri neaparat pentru ele, ci si pentru soti, prieteni sau copii.

Piata de gaming din Romania este mica, ea se imparte la trei jucatori mari (Best Distribution, Ubisoft si TNT Games). Comparativ, tarile din vestul continetului european, sunt mult mai dezvoltate pe acest segment.

Parerea reprezentantului Best Distribution este ca piata locala de gaming se va structura si ea, treptat. Inca mai e loc de crestere, mai e destul spatiu pentru noi jucatori.

“Dar pana nu vom trece de la stadiul de PC la cel de console, nu ne vom putea numi o piata matura. Si mai avem mult pana acolo, plus multe provocari de infruntat”, conchide Allardin.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri